Neuhaus

Nový hrad u Mikulova
Nepatrné zbytky zdiva markraběcího hradu. Založen po r. 1368 k ostraze severojižní cesty překračující Dyji u Mušova, r. 1380 prodán Liechtensteinům. Dobyt a zničen husity mezi lety 1420 a 1425. Dochovány terénní zbytky a střep zdi neznámé budovy.
celkový pohled na lokalitu bývalého hradu od jihozápadu, cestou do Perné
© Jan P. Štěpánek 07/2010
Drobné zbytky zdí hradu se nalézají mezi Sirotčím a Dívčím hradem po červené turistické z Mikulova. Určitě hrad nehledejte přímo na zelené turistické cestě, jak uvádí KČT ve svých mapách. Je lepší dojít na místo horem po červené a pak odbočit k místu, které se nazývá Martinka, která je známým místem skálolezců. Viditelné zbytky zdí jsou z plošiny pravděpodobně bývalého areálu hradu. Snadno nalezitelné jsou také příkopy a valy. Z místa je opravdu nádherný rozhled.
VLk, 28.5. 2002
historie

Nový hrad dal postavit moravský markrabě Jan Jindřich někdy v l. 1368–1375 jako ochranu nedaleké zemské hranice proti Rakousům i jako zabezpečení proti rozpínavosti Lichtenštejnů. Hrad tvořil zvláštní majetkový celek spolu se zaniklou vsí Purkmanicemi, avšak jako zeměpanský se dlouho neudržel. O jeho získání usilovali mikulovští Lichtenštejnové, jimž jej v době svých prvních finančních potíží markrabě Jošt v r. 1380 nakonec prodal. Hrad nepatřil k rozsáhlým stavbám a v dobrém stavu byl ještě v r. 1414. Nepřečkal však husitské války; zanikl asi při tažení husitů do Rakous v r. 1426, neboť pak už není o něm ani zmínky. Teprve v r. 1629 se uvádí jako pustý. Jeho zříceniny nad Horními Věstonicemi jsou dnes již málo patrné.

plán hradu podle J. Ungera a M. Plačka

Jihomoravský kraj,  Břeclav  (BV), Klentnice