Zvonice je pozůstatkem starého gotického kostela, který byl odstraněn v l. 1838 až 1864. Zachována zůstala jen věž. V r. 1923 byl zrušen i starý hřbitov. Plocha bývalého hřbitova je volně přístupná a je nyní využívána jako hřiště a okrasná zahrada.
čelní pohled
Plocha bývalého hřbitova se zvonicí je volně přístupná a je nyní využívána jako hřiště. Přímo vedle zvonice je dětské hřiště. Plocha před zvonicí je upravena jako okrasná zahrada s lavičkami. Jsou zde umístěny i informační tabule.
Zvonice je nepřístupná, ale z exteriéru je možné si ji kdykoliv prohlédnout.
David Hamza , 9.10. 2010

historie

Kdy byl starý kostel postaven, není známo, ale předpokládá se, že v 2. pol. 14. stol. Podle listiny nalezené při jeho demolici v roce 1843 byl kostel vysvěcen roku 1446, pravděpodobně podruhé po znesvěcení během husitských válek. V r. 1642 vyhořel a byl opětovně opraven. Po dokončení nového kostela v r. 1730, postaveného téměř v sousedství, nastal úpadek starého. Starý kostel byl naposledy opraven po požáru r.

David Hamza, 9.10. 2010

popis

Starý kostel byl gotický, trojlodní. Původní sakristie byla upravena na samostatnou kapli sv. Barbory. V kostele byly 3 oltáře – sv. Kříže se sochou Panny Marie, sv. Filipa a Jakuba, a dále sv. Barbory a sv. Šebestiána. Pod kostelem měla snad být i krypta se samostatným vstupem. Z tohoto kostela zůstala zachována jen gotická zvonice s barokními a pozdějšími úpravami. Součástí zvonice je i předsíň s arkádami. Ve

Jihomoravský kraj,  Brno-venkov  (BO), Židlochovice