V jádře gotický kostel sv. Michaela archanděla z 1. pol. 14. století. V době baroka přistavěna zadní část s presbyteriem a upraven interiér se sochami Ignáce Lengelachera. Renesančně upravené věži dominuje ochoz se zděnou helmicí.
závěr kostela se sakristií
© Jan P. Štěpánek 09/2011
Farní kostel sv. Michaela archanděla uprostřed návsi v samotném středu malebné pálavské obce Dolní Věstonice, známé především díky prehistorické sošce tzv. věstonické madony. Kostel, který nese znaky hned několika architektonických slohů, tvoří dominantu celé obce na břehu Novomlýnských nádrží.

Historie a popis

První zmínky o kostele v Dolních Věstonicích pocházejí z roku 1359, lze tedy předpokládat, že byl založen v 1. polovině 14. století. Jádro tohoto nejstaršího kostela se dodnes nachází ve hmotě přední části kostela s menšími půlkruhově zakončenými okny a opěráky. Později prošla stavba mnoha přestavbami a rozšiřováním, čímž nabyla mnoha renesančních a barokních prvků. Nynější podobu nabyl kostel v době baroka, kdy byla přistavěna zadní část s půlkruhově zakončeným presbyteriem. Tato část se vyznačuje barokní lehkostí a světlostí představovanou velkými oválnými okny. Součástí barokního interiéru je cenná sochařská výzdoba od mikulovského sochaře Ignáce Lengelachera, stejně jako sousoší Panny Marie Pomocné za kostelem. K závěru presbyteria je přistavěna drobná čtvercová sakristie. Kostelní věž ve východním průčelí je zakončena renesančním ochozem a zděnou jehlancovou helmicí s ciferníky hodin. Ve věži visí zvon…  číst dále

Jan P. Štěpánek dle informací v místě a webu obce, 28.9. 2011

Jihomoravský kraj,  Břeclav  (BV), Dolní Věstonice