Novogotický pomník s bustou knížete Karla Egona II. Fürstenberga od sochaře Emanuela Maxe nechali vybudovat v l. 1858-1860 úředníci a zaměstnanci křivoklátského panství. Pomník stojí na vyhlídce, odkud je nejkrásnější pohled na hrad Křivoklát.
© Luděk Vláčil 07/2014
Čtrnáct metrů vysoký pískovcový novogotický monument zemřelého knížete Karla Egona II. Fürstenberga nechali z podnětu dvorního rady E. Eberta vybudovat v letech 1858-1860 úředníci a zaměstnanci křivoklátského panství. Podle návrhu architekta Antonína Jiruše jej zhotovil Karel J. Svoboda a mramorovou portrétní bustu zhotovil sochař Emanuel Max. V roce 1860 byl pomník slavnostně odhalen jako projev úcty a lásky ke knížeti, „v celém okolí nezapomenutelnému“, velkému podporovateli věd a umění. V roce 1918 byla busta knížete svržena kladenskými radikály a shozena ze stráně, v dubnu 1928 opět navrácena, ale vzápětí znovu svržena. Definitivně byla umístěna na své místo pod baldachýn až v červnu 1929. Pomník stojí na vyhlídce, odkud je nejkrásnější pohled na hrad Křivoklát.
Luděk Vláčil - dle internetových zdrojů, 5.2. 2017
Středočeský kraj,  Rakovník  (RA), Křivoklát