Zaniklé hradiště na Stolové hoře (458 m), která je součástí Pálavských vrchů. Osídlení datováno do doby kolem 700 let př.n.l., kdy zde lid velaticko-podolské kultury vystavěl opevněné sídliště. Výskyt mohyl únětické kultury.
Stolová hora od jihu
© Jan P. Štěpánek 07/2010
Zaniklá opevněná osada – hradiště – na plochém výrazném vrcholu Stolové hory (458 m n. m.), která tvoří jižní část známé dominanty jižní Moravy – Pálavských vrchů. Lokalita se nachází asi 4 km severně od centra města Mikulova, odkud na vrchol Stolové hory vede i značená červená turistická trasa.

Stručný popis lokaloty a NPR Tabulová

Stolová hora spolu s plochou zaniklého hradiště je součástí Národní přírodní rezervace Tabulová. Rezervace je zajímavá plochým temenem hory a zvětralými vápenci, tvořící kolmé skalní stěny (především na západní straně), vzácnými stepními společenstvími, skalními ekosystémy či krasovými jevy. Na Růžovém vrchu, který je součástí NPR, se vypíná známá silueta zříceniny Sirotčího hrádku.

Hradiště na Stolové hoře

Stolová hora je vzhledem ke své dominantní a strategické poloze velmi silně ovlivněna lidskou činností. V 7. století př. n. l. zde bylo vybudováno opevněné sídliště lidu halštatské kultury, specielně velaticko-podolské. Ještě na počátku 20. století byly na plochém vrcholu patrné stopy valů a příkopů, dnes takřka zaniklých. Osídlení Stolové hory bylo prokázáno i v mladší době kamenné a staroslovanské. Lokalizovány byly rovněž hroby (mohyly) únětické a středodunajské kultury.

Jihomoravský kraj, Klentnice