Budova děkanství v Hostinném z r. 1525. V r. 1555 ji poničil požár, obnovena a renesančně přestavěna r. 1578. Pozdně renesanční přestavba r. 1610 od italského stavitele Carla Valmadiho. Zachována bohatá sgrafitová výzdoba.
pohled na děkanství z ulice
© Jan P. Štěpánek 07/2011
Budova děkanství v Hostinném byla postavena v bezprostředním sousedství děkanského kostela Nejsvětější Trojice v roce 1525. Byla zabudována do městského opevnění – severní zeď tvořila část (dnes zbouraných) hradeb, západní zeď byla součástí horní městské brány (rovněž zbořené, připomínané pouze názvem uličky). V roce 1555 poničil faru velký požár. Budova byla poté obnovena v roce 1578, kdy získala svoji renesanční podobu. O přestavbě svědčí letopočet na kamenném portálu hlavního vchodu. Další přestavba proběhla na konci období renesance v roce 1610, kdy budovu znovu poškodil požár. Autorem této pozdně renesanční přestavby byl Vlach Carlo Valmadi. Na fasádě se zachovala bohatá výzdoba tvořena psaníčkovými sgrafity. Na západním štítě – směřujícím do prostoru bývalé brány – je sgrafitová výzdoba mnohem mladší. Od kostela faru na západě odděluje barokní zeď s branou z roku 1750.
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 1. A - J. Academia, Praha 1977), 3.4. 2009
Královéhradecký kraj,  Trutnov  (TU), Hostinné