Archeologický park Pavlov, postavený z podstatné části pod zemí, byl vybudován v letech 2014-2016 na místě archeologického naleziště a dokumentuje nálezy z doby lovců mamutů. Dne 28. května 2016 byl otevřen veřejnosti.
Vstup
© Luděk Vláčil 05/2019
Jihomoravská vinařská obec Pavlov leží na severovýchodním úpatí Pavlovských vrchů a na jižním břehu dolní Novomlýnské nádrže. Obec Pavlov, která má nyní necelých 600 obyvatel, je dostupná vedlejšími silnicemi, a to od jihu z Mikulova přes Klentnici nebo od silnice II/420 v Dolních Věstonicích po břehu nádrže k jihovýchodu, příp. od silnice II/421 v Milovicích k severozápadu. Železnice touto oblastí neprochází. Území Pavlova bylo osídleno již od doby kamenné a v letech 1952–1972 tu proběhly archeologické výzkumy, které vedl brněnský archeolog Bohuslav Klíma. Vykopávky poskytly množství cenných nálezů. Pavlov je proto společně se sousedními Dolními Věstonicemi archeologickou lokalitou evropského významu. Od r. 2016 je na břehu přehradní nádrže otevřen architektonicky pozoruhodný Archeologický park Pavlov, který je z podstatné části umístěn pod zemí a dokumentuje nálezy z doby lovců mamutů. Na archeopark, nacházející se na severním okraji obce, poukazují cedule a nelze jej minout. Pro návštěvníky je zde velké parkoviště, u něhož je posezení. V muzeu jsou umístěny převážně repliky archeologických nálezů.
Jiří Špaček a Luděk Vláčil (s využitím informací různých internetových stránek), 10.6. 2019
historie

Archeopark Pavlov je archeologické muzeum v obci Pavlov, spravované Regionálním muzeem v Mikulově. Bylo vybudováno v letech 2014-2016 na svazích Pálavy, na místě archeologického naleziště z období mladého paleolitu. Dne 28. května 2016 byl otevřen veřejnosti. Autorem výstavního areálu byla Architektonická kancelář Radko Květ v čele s architekty Radko Květem a Pavlem Pijáčkem. Budova je skrytá pod zemí a na povrch ční pouze bílé betonové světlíky, které mají navodit dojem bílých vápencových skal typických pro Pálavu. Projekt v listopadu 2017 obdržel hlavní ocenění odborné poroty v soutěži o Českou cenu za architekturu. Samotný projekt vycházel z charakteru lokality. Předpokládalo se, že vrstva nálezů bude uložena hluboko pod spraší, proto byl zvolen koncept podzemní stavby. Protože stavba je umístěna v chráněné krajinné oblasti, architekti zvolili formu podzemního prostoru s vystupujícími věžemi z bílého betonu,…  číst dále

Jiří Špaček a Luděk Vláči (Zdroj: webové stránky Archeoparku Pavlov a další), 31.5. 2019

Jihomoravský kraj,  Břeclav  (BV), Pavlov