Kostel sv. Vavřince pochází z r. 1655 a stojí na místě starší stavby. Vybudován byl zábrdovickým klášterem, pravděpodobně na podnět šlechtice Lva z Klobouk. Uvnitř např. dvojdílný oltář z pol. 18. stol., původně z kostela v Litenčicích.
Farní kostel sv. Vavřince ve městě Klobouky u Brna je katolického zasvěcení. Jeho dnešní jednolodní podoba vychází z roku 1655, kdy vznikl na místě starší stavby. K prvnímu kostelíku se hřbitovem se vážou písemné prameny až do 13.století. Původní zasvěcení je neznámé. Jak bylo archeologicky zjištěno, tehdejší středověká stavba měla po obvodu opevněnou zídku se střílnami. Patrocinium po sv. Vavřinci získal od tehdejšího iniciátora nové stavby – zábrdovického kláštera, který zde vlastnil statky. Zmíněný klášter založil šlechtic Lev z Klobouk, takže se předpokládá, že za jeho života byl již kostelík v jeho městečku (povýšeno r. 1298) z kamene. Nový kostel zaujal i nezvyklou severojižní polohu a při stavbě bylo použito i částí této původní stavby. V roce 1658 byl osazen zvon, dar opata Olenia. Předpokládá se, že tímto aktem byla stavba zakončena. ...
Rozehnal Ivo - zdroje: infotabule v místě, web kloboukyubrna.wz.cz a kloboukyubrna.eu, 30.12. 2017
    Jihomoravský kraj,  Břeclav  (BV), Klobouky u Brna