Lichoběžný pahorek jádra a mohutný příkop vodní tvrze Koldů ze Žampachu. Tvrz postavena v polovině 14. st., v 15. století sídlem kališníka a odbojníka Jana ml. Koldy ze Žampachu. Po dobytí vojsky poděbradské jednoty r. 1457 již nebyla obnovena.
pahorek jádra od západu
Zbytky tvrze se nacházejí obklopené vesnickou zástavbou západně od zámku na severním břehu řeky Bělé. Plocha tvrziště je v soukromém držení a tedy běžně nepřístupná. Jedinou možností je požádat někoho z obyvatel o vpuštění do dvora či zahrady.
18.11. 2008
popis

Terénní zbytky tvrze můžeme dodnes nalézt v jihovýchodní části vsi při říčce Bělé, k jejímuž pravému břehu bezprostředně přiléhá. Jejích vod bylo bezpochyby využito i pro napájení mohutného cca 20 m širokého a dodnes 4–6 hlubokého příkopu. Ten dnes ze tří stran (čtvrtou tvoří samotná řeka Bělá) obíhá lichoběžníkovou plošinu jádra o rozměrech cca 40 x 40 m. Plocha jádra je dnes mírně zvlněna, v nerovnostech však nelze identifikovat žádné zbytky původní zástavby. V severní části jádra dnes stojí obytný dům č.p. 17, zbytek plochy slouží jako zahrada a ovocný sad. Přístup je dnes veden po cestě recentně navezené do západního ramene příkopu. Starší literatura před příkopem ještě zmiňuje val a druhý příkop, po těch se však nedochovaly žádné stopy, jejich případné zbytky vzaly za své nejpozději při stavbě domků, které dnes tvrziště obklopují.

historie

První zmínka o vsi Černíkovicích pochází z roku 1369 ještě pod původním německým jménem Grunov (Grunaw, Grünau). Již roku 1376 dosazuje Jan Kolda ze Žampachu na Černíkovicích (Czrnyecouicz) nového kněze do zdejšího kostela. S Janem se setkáváme i později jako se svědkem listin vydaných v letech 1387, 1388 a 1398. Roku 1406 již byl mrtev, Koldům však Černíkovice patří i nadále, setkáváme se zde s nimi i v letech 1407 či 1415. Nejznámějším z držitelů černíkovické tvrze je ovšem Jan mladší Kolda ze Žampachu. Již roku 1419 se připojil ke vznikajícímu husitskému hnutí. Soudě podle jeho pozdějších osudů mu zřejmě nešlo ani tak o víru, spíše vycítil vhodnou příležitost k vlastnímu obohacení. Roku 1427 se s ním setkáváme v řadách sirotčího vojska Prokopa Holého v bitvě u Tachova, o rok později ve Slezsku, v lipanské bitvě roku 1434 však stál na straně táborsko-sirotčí, bojiště však opustil ještě před…  číst dále

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Královéhradecký kraj,  Rychnov nad Kněžnou  (RK),