Zmínka o mimoňských sklepích je již z doby Bohuslava Balbína. Při hloubení sklepů bylo částečně využito i přírodních jeskyň. Od 18. stol. do r. 1919 sloužily jako pivovarské sklepy. Jeskyně jsou nepřístupné. Bývalé jeskyně a sklepy tvoří pěkné zákoutí téměř v centru města.
Jeskyně a sklepy pod Kostelním vrchem v Mimoni
© Pavel Vítek 09/2019
Město Mimoň leží 15 km východně od České Lípy a 16 km severně od Doks. Jeskyně najdeme v Mimoni téměř v centru, pod kostelem, u hlavní silnice procházející městem a nedaleko od kruhové křižovatky a kina.
historie

O mimoňských sklepech pod Kostelním vrchem se zmiňuje již Bohuslav Balbín. Při vyhloubení sklepů bylo částečně využito i přírodních jeskyň, které se v lokalitě vyskytovaly. Zvláště, když v místech nynějšího kina a kulturního dom byl v 18. století vybudován pivovar, byly jeskyně a sklepy využívány jako pivovarské sklepy. Pivovar přestal pracovat v roce 1919 a využívání sklepů skončilo. V historické době sloužily jako přirozené úkryty před nepohodou i před nepřátelskými vpády. Za války jeskyně a sklepy sloužily jako protiletecký kryt. Jeden byl zasažen bombou při bombardování Mimoně 8. května 1945. Ve dnech 24. a 25. dubna 1958 byly vchody do jeskyní zazděny. V současnosti bylo již zazdění zlikvidováno. Jeskyně jsou však nepřístupné, zákaz vstupu je zde zdůrazněn výstražnou tabulí. Bývalé jeskyně a užitkové sklepy tvoří pěkné a zajímavé zákoutí pod Kostelním vrchem, téměř v centru města.

Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Mimoň