Unikátní dřevěná spirálová rozhledna nad vinicemi u obce Kobylí, přístupná i vozíčkářům. Dílo arch. J. Rolečka a J. Vojtěška. Otevřena r. 2018.
Pohled na netradiční rozhlednu v Kobylí
Zcela unikátní rozhledna či vyhlídka se nachází hned za obcí Kobylí, na Kobylím vrchu, lidově zvaném Homole. Je postavena nad vinicemi, které dominují zdejšímu kraji zvanému Modré hory. Stavba ihned upoutá svojí nezvyklou podobou. Dřevěná spirála z modřínu je zakončena skleněnou stěnou v místě, kde neúplný kruh dosahuje 334 stupňů, tedy přesně tolik, kolik měří samotný Kobylí vrch. Nakloněná rovina je položena na kovových nosnících a umožňuje tak i přístup pro vozíčkáře. Výška v nejvyšším bodě dosahuje 7,6 m. Samotný výhled z rozhledny je západně na obec Kobylí, zdejší vinice, jihovýchodně na 15 km vzdálenou Pálavu, ale také na Lednicko-valtický areál či vzdálené Alpy, na opačné straně pak Ždánický les nebo hrad Buchlov. Rozhledna je dílem architektů J. Rolečka a kobylského rodáka J. Vojtěška. Slavnostní otevření proběhlo 27. 10. 2018. V nejbližším ...
Rozehnal Ivo – zdroj – web rozhledny.webzdarma.cz/stezkakobyli.htm, 28.11. 2018
    Jihomoravský kraj,  Břeclav  (BV), Kobylí