Římskokatolický farní kostel svaté Barbory, jehož stavba byla dokončena v r. 1658 v pozdně renesančním slohu, nahradil původní gotický chrám zničený r. 1426 husity. Nynější kostel vznikl barokní přestavbou r. 1742. V roce1829 následovala ještě klasicistní úprava hlavního průčelí.
věž kostela
© Luděk Vláčil 05/2019
Jihomoravská vinařská obec Pavlov leží na severovýchodním úpatí Pavlovských vrchů a na jižním břehu dolní Novomlýnské nádrže. Vápencový hřeben táhnoucí se k Mikulovu, který je dominantou jižní Moravy, dostal podle obce pojmenování Pavlovské vrchy a z jejího německého pojmenování Pollau vznikl běžný hovorový název Pálava, který užívá v názvu i zdejší chráněná krajinná oblast. Pavlov je archeologickou lokalitou evropského významu a v letech 2014-2016 zde byl vybudován architektonicky pozoruhodný Archeologický park Pavlov, který je z podstatné části umístěn pod zemí. Obec Pavlov, která má nyní necelých 600 obyvatel, je dostupná vedlejšími silnicemi, a to od jihu z Mikulova přes Klentnici nebo od silnice II/420 v Dolních Věstonicích po břehu nádrže k jihovýchodu, příp. od silnice II/421 v Milovicích k severozápadu. Nejstarší stavbou stojící v obci je kostel sv. Barbory, který se nachází na svažité návsi nedaleko obecního úřadu. Kostel je přístupný v době konání bohoslužeb. Součástí církevního areálu je i fara. Přes náves, kolem kostela prochází žlutá turistická stezka, vinařská naučná stezka Mikulov a cyklotrasa č. 5043 Lednice–Vranovice.
Jiří Špaček a Luděk Vláčil (s využitím informací různých internetových stránek), 30.5. 2019
popis

Kostel sv. Barbory je v jádru renesanční stavba s výraznou a typologicky cennou věží a po pozdně klasicistní přestavbě lodi tvoří dominantu návsi. Je to jednolodní, západně orientovaná stavba s pravoúhlým závěrem kněžiště, sakristií v prodloužené ose kněžiště a čtyřbokou věží nad sakristií. Průčelí je přístupné dvouramenným schodištěm a zábradlí je osazeno dekorativními vázami. Fasáda je členěna rýhovanou omítkou a na osu je prolomena pravoúhlým vchodem s kamenným ostěním. Po stranách vchodu se nachází dvojice pilastrů s římsovou hlavicí a nad vchodem je prolomeno jedno půlkruhově zaklenuté okno. Ve vrcholu štítu a na nárožích atiky jsou plastiky andělů. Za atikou se tyčí další trojúhelníkový štít s křížem ve vrcholu. Na severní straně je prolomen pravoúhlý vchod s kamenným ostěním. Sakristie má v přízemí pravoúhlý vchod, přístupný třemi stupni. Hranolová věž je v přízemí prolomena jedním oknem…  číst dále

historie

Již v 11. století zde stála slovanská osada doložená roku 1046 v majetku staroboleslavské kapituly. Počátkem 13. století byl nad ní založen hrad Děvičky, ves přešla do hradního majetku a roku 1334 se stala součástí mikulovského panství. Původně ve vsi stál gotický kostel, který v roce 1426 zničili husité. Jako náhrada za zničený chrám vznikl současný kostel svaté Barbory, jehož stavba byla dokončena v roce 1658 v pozdně renesančním slohu. Svou orientací se přizpůsobuje terénní situaci ve svahu návsi. Jeho kněžiště proto není obráceno k východu, nýbrž k jihozápadu, a za ním stojí ještě věž, nejstarší část kostela. Nynější podobu kostel získal barokní přestavbou roku 1742. V roce 1829 následovala ještě klasicistní úprava hlavního průčelí. To je završeno sochou patronky chrámu sv. Barbory; její atributy drží dva kamenní andělé po stranách štítu. Kostel sv. Barbory je farním v římskokatolické farnosti Pavlov u Mikulova, konají se…  číst dále

Jihomoravský kraj,  Břeclav  (BV), Pavlov