Klášter byl založen přibl. r. 1048. V l. 1721-1730 byl přestavěn (architekti G. Santini-Aichel a Ch. A. Oestl). Po násilném přebrání r. 1950 byl objekt využíván (a značně poničen) armádou. R. 1997 byla obnovena klášterní komunita. R. 2005 zde byla otevřena první část Památníku písemnictví na Moravě.
Do kláštera se lze dostat po silnici s města Rajhrad (cca 1 km), kam jezdí kyvadlové vlakové a autobusové spoje z města Brna (12 km).
de ardoise, 13.10. 2005

turistické

Chrám je otevřen přes den, jinak se v něm koná každou neděli mše svatá v 8:00. Klášter prochází rekonstrukcí za účelem zřízení Památníku písmenictví na Moravě. Severní a východní křídlo je z tohoto důvodu momentálně přístupné, je v něm dílčí expozice k dějinám kláštera včetně prohlídky jediné zachovalé prostory kláštera - klášterní knihovny a část expozice památníku písemnictví.

de ardoise, 5.11. 2013

Historie kláštera v Rajhradě
    Na místě dnešního chrámu stával zřejmě již kostel v době velkomoravské, údajně navštívený i sv. Konstantinem a Metodějem. Za vlády vévody Břetislava došlo podle první falešné zakládací listiny z roku 1045 ke vzniku jakési celly. Podle druhé falešné zakládací listiny byl roku 1048 pak byl z této celly zřízen skutečný klášter zasvěcený sv. Benediktu. Klášter byl zřízen jako probošství podřízené

Warning: getimagesize(): Filename cannot be empty in /var/www/hrady/class/class.mistopudorys.php on line 86

generální plán kláštera
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek