Skromný náhrobek posledního šlechtického majitele hornodomaslavického zámku Hanse (Jana) barona z Mattencloitu (*27.8.1860,+14.5.1929) na hřbitově při kostele sv. Jakuba. Baron Hans Mattencloit vlastnil Horní Domaslavice pouze v l. 1894-97.
Současný stav náhrobku barona Jana z Mattencloitu
Náhrobek je již opět špinavý a zašlý a zarůstá
© Jan P. Štěpánek 06/2007
Graficke pismenko Nenápadný náhrobek posledního šlechtického majitele Hornodomaslavického zámku a panství Jana (Hanse) barona Mattencloita na starém hřbitově kolem kostela sv. Jakuba Většího v Horních Domaslavicích.
Náhrobek je velmi nenápadný a mezi ostatními náhrobky se svým vzhledem takřka ztrácí. Je tvořen jednoduchou vztyčenou deskou z bílého mramoru nad kterou ční kříž ze stejného materiálu. Ve spodní části náhrobku je vytesán nápis "Requiescat in pace", čili "Odpočívej v pokoji". Na desce náhrobku je vytesáno: HANS baron MATTENCLOIT, * 27.8.1860, + 14.5.1929.
Náhrobek je udržován jen ojediněle, spíše podle návštěvy milovníků historie a regionálních badatelů. Nachází se nedaleko vstupní brány na hřbitov.

turistické

Vy, kdož chcete navštívit toto místo, prosím, vzdejte úctu baronu Mattencloitovi a neváhejte prosím jeho náhrobek alespoň trochu uklidit a očistit. Děkuji

Hans (Jan) baron z Mattencloitu
    V roce 1894 kupuje od Gustava Mentela a marie Fedrové zámek v Horních Domaslavicích Hans (Jan) baron z Mattencloitu (* 27. 8. 1860, + 14. 5. 1929). Za něj jsou provedeny menší stavební úpravy zámku. Jan Mattencloit však po třech letech prohrál majetek v kartách a prodává hornodomaslavický statek. Kde však baron na celých 30 let zmizel nevíme, jisté je, že byl pochován opět na Horních Domaslavicích.
    Jan P. Štěpánek podle J. Tichánek a kolektiv: Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku, Alpress, Frýdek-Místek 2006, 1.7. 2007

61-62 Ostravsko