Žermanická údolní nádrž na Lučině vybudována v letech 1951 až 1957 určená pro zásobení ostravského průmyslu provozní vodou.
Pohled z Žermanické přehradě z polí nad Horními Bludovicemi
v pozadí vrch Javorník nad Třincem
© Jan P. Štěpánek 09/2007
Žermanická přehrada leží cca 8 km od města Havířov a je vybudována na horní partii povodí řeky Lučiny, pravostranném přítoku řeky Ostravice. Hlavním účelem nádrže je zásobení provozní vodou podniků Ispat, Nová Huť a Biocel, Paskov, které patří k největším průmyslovým podnikům v regionu. Přehrada dále slouží k ochraně před povodněmi pro účely spojené s rekreací, ale i zčásti k výrobě elektrické energie. V letech 1947-48 byly provedeny rozsáhlé sondovací práce a v návaznosti na ně byl v letech 1948-49 vypracován generální projekt. Vodní nádrž zatopila střed obce Soběšovice, kostel se hřbitovem, školu, tři mlýny, desítky domů a zemědělských usedlostí (celkem 120 budov) bohužel i včetně tří panských sídel (zámek Dolní ...
Miroslav BITTER, 14.7. 2006

61-62 Ostravsko