Zaniklý zámeček vybudovaný z gotické vodní tvrze v jižní části vsi. Po roce 1698 přestavěna tvrz na barokní zámeček. V roce 1952 byl zchátralý objekt zbořen a část zdiva použta na stavbu hájovny.
Pohled na současnou hájovnu od jihu
Hmota hájovny zabírá západní polovinu zámku
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Obec Kateřinice, ležící asi 2,5 km severovýchodně od Příbora, měla jednu velmi dominantní památku, jakou v okolí žádná z obcí neměla a nemá. Bohužel o ní, vinou přístupu bývalého zločineckého režimu k nemovitým i movitým památkám, přišla. Zdejší původní vodní tvrz, přestavěná později v renesanční zámek, byla na počátku 50. let 20. století zbourána a nenávratně zničena. Tak alespoň pro většinu lidí a turistických průvodců. Skutečností však je, že tvrz nebyla zlikvidována až tak docela úplně, jak se, budete-li číst dále, dozvíte. Původní kateřinická tvrz stávala v jižní části obce u lesa zvaného Hájek. V urbáři z roku 1610 je ...
Jan P. Štěpánek, J. Tichánek, 25.8. 2006

Historie Kateřinic a zámku
    První písemná zmínka o Kateřinicích, jako o lénu olomouckého biskupství, pochází z roku 1358, kdy jistý Tas z Kateřinic pouští na Velké Senici u Olomouce 50 ročních hřiven. K roku 1391 je připomínán nějaký Herš či Hereš z Kateřinic a mezi léty 1375 - 1408 Tas z Kateřinic. Roku 1396 se kateřinická tvrz uvádí v manských knihách olomouckého biskupství. Starý vladycký rod Kateřinských z Kateřinic se na Moravě vyskytoval dosti často. Po nabytí

Jan P. Štěpánek podle Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek, Z. Šerý, 2003), 25.8. 2006

61-62 Ostravsko