Moje místa 0
Bývalý objekt správy panství a vrchnostenské kanceláře z roku 1760 nechal v roce 1855 přestavět kardinál Bedřich z Fürstenberka na pohodlný letní zámeček. Dnes nevyužívaný a čeká na rekonstrukci.
arcibiskupský hukvaldský zámek od brány do hradní obory
© Jan P. Štěpánek 12/2007
Graficke pismenko Zámek Hukvaldy se nachází ve stejnojmenné obci naproti kostelu sv. Maxmiliána. Původní objekt vrchnostenské kanceláře a bytu hejtmana nechal roku 1855 přestavět olomoucký arcibiskup Bedřich kníže z Fürstenberga na zámeček. Objekt zámku mněl 16 místností, interiér zámku zdobily četné lovecké trofeje, pokoje byly vybavený zejména rokokovým nábytkem. V prvním patře zámku byl mramorový krb. Zámek v Hukvaldech sloužil zejména jako lovecký letohrádek, který příležitostně obývali arcibiskupové Bedřich Egon Fürstenberg, Theodor Kohn, Lev Skrbenský a Leopold Prečan. Po roce 1948 bylo veškeré zařízení zámečku odvezeno do Kroměříže. Dnes je veřejnosti přístupný pouze zámecký park upraven v anglickém stylu. Zámek samotný je veřejnosti nepřístupný.
Miroslav BITTER (ed Zany), 7.9. 2005

Historie a popis zámku
    Budova zámku byla vystavěna v roce 1760 jako jednoposchoďová budova sloužící pro potřeby vrchnostenské kanceláře a správy panství, která zde byla přenesena po zhoubném požáru hradu Hukvald, kde do té doby sídlila. V přízemí byla uprostřed chodba, vpravo čtyři klenuté a vlevo tři obytné místnosti, kuchyň a komora. Vespod dva klenuté sklepy. V prvním poschodí chodba a osm pokojů. Veškerá okna byla zamřížovaná. Na zadní straně nádvoří pak byla

Jan P. Štěpánek, (J. Tichánek a kolektiv: Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku, 2006), 4.5. 2006