První zpráva o kostele sv.Jakuba Většího je z r.1582. Původně byl zasvěcen sv.Mikulášovi. Renesančně-barokní podoba s gotickými prvky je dílem přestaveb a živelních katastrof. Dnes je po rekonstrukci a nová, bíločervená fasáda je v noci osvětlena. Areál je obklopen sochami ze zrušených částí Místku.
kostel ve večerním slunci
© Jan P. Štěpánek 05/2013
Graficke pismenko Místecký kostel sv. Jakuba dominující náměstí Svobody je nejstarším ze tří místeckých kostelů. Původní kostel, tehdy ještě zasvěcený sv.Mikulášovi byl z velké časti dřevěný. Jeho současná renesančně-barokní podoba s doznívajícími gotickými prvky a s dominující mohutnou věží je dílem mnoha přestaveb a živelných katastrof. Zvenčí ke kostelu přiléhá půlkruhová kaple Panny Marie Lurdské a ve výklenku kostelní zdi za hlavním oltářem je umístěna Getsemanská zahrada se sochami apoštolů a Kristově smrtelné úzkosti. Ke vchodu do kostela ve věži přiléhá kaple zvaná Ecce homo. Kostel podepírají mohutné opěráky. Vstup do kostela je veden průchodem ve věži, připomínající ...
Sv. Jakub (1998), 31.8. 2004

Kostel sv. Jakuba Většího
    První dochovaná zpráva o kostele v Místku (tehdy zvaném Mystko) pochází z Vizitačního protokolu z r.1582, který byl sepsán při uvedení v úřad A. Pacinia na místeckého faráře. Z protokolu vyplývá, že kostel byl tehdy zasvěcen sv. Mikolášovi, byl dřevěný, zděný jen v kněžišti až po vítězný oblouk a byl v gotickém slohu. Tento kostel byl zřejmě založen zároveň s nově vzniklým městem na počátku 15. století. Na hlavním oltáři měl obraz sv. Mikoláše

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

61-62 Ostravsko