Nedatovaná zděná boží muka pilířového typu pocházejí snad z 18. či 19. století. Představují sloup, u kterého byl před ukřižováním bičován Ježíš Kristus. Mělké niky, které pravděpodobně původně zdobily svaté obrázky, jsou v současnosti bez stálé výzdoby. Boží muka jsou nalíčena a dobře udržovaná.
Boží muka Mořinka
© Milan Caha 02/2019
Graficke pismenko Boží muka stojí na okraji obce Mořinka v okrese Beroun, asi 14 km východně od Berouna. Obec je připomínána roku 1338 a kromě božích muk je na návsi kaplička sv. Pavla, hostinec a několik původních usedlostí. V katastru obce se dále nachází nepatrné zbytky hrádku Karlík (viz samostatné heslo).
Zděná boží muka pilířového typu pocházejí pravděpodobně z 18. či 19. století. Představují sloup, u kterého byl před svým ukřižováním bičován Ježíš Kristus. Mělké niky, které pravděpodobně původně zdobily svaté obrázky, jsou v současnosti bez stálé výzdoby. Boží muka jsou nalíčena a dobře udržovaná.
Milan Caha, 1.3. 2019