Betonový most byl postaven začátkem 20. stol. na místě původního dřevěného mostu. Někdy v 18. stol. byla na původní most umístěna socha sv. Jana Nepomuckého, při stavbě dnešního mostu byla přemístěna na levobřežní zábradelní zídku. Most a jeho okolí značně utrpěly při povodních v srpnu 2010.
Most od západu, v pozadí bývalý pivovar

Most přes Smědou se sochou sv. Jana Nepomuckého ve Frýdlantě

Dřevěný most přes Smědou na cestě do Raspenavy byl postaven nejpozději za vlády Albrechta z Valdštejna, kdy se začalo rozvíjet raspenavské železářství. Jeho význam stoupl po založení zámecké zahrady v levobřežním oblouku Smědé v 18. století (dnes zdevastovaný areál bývalého autocampu). I tato skutečnost hrála zřejmě roli v osazení sochy čerstvého zemského patrona, který měl navíc ochranu mostů ve svém portfoliu. Socha je tradičním zobrazením Jana Nepomuckého, zřejmě z produkce některého lokálního sochaře, vytvořená kolem poloviny 18. století. Most přestával stačit potřebám dopravy, jeho konstrukci také často poškozovaly povodně. Zřejmě počátkem 20. století byl nahrazen trojpolovým trámovým železobetonovým mostem, na jehož východní levobřežní zábradelní zídku byla přenesena socha světce. Oba pilíře mostu byly sanovány na přelomu 20. a 21. století. Objekt včetně sochy byl těžce zasažen povodní v srpnu 2010, přesto dále slouží svému účelu.

Liberecký kraj,  Liberec  (LI), Frýdlant