Pozdně barokní kaple v Žernově postavena r. 1780 v době morové epidemie. Loď prodloužena r. 1898 o 6 metrů na malý kostelík. Podstatně opravena v letech 1999-2007. Využívána pro občasné bohoslužby i jako obřadní síň pro necírkevní příležitosti.
Žernov-kaple P.Marie Sněžné
Městys Žernov leží na silnici III. třídy spojující města Česká Skalice a Červený Kostelec. Již při první písemné zmínce r. 1417 je uváděn jako trhové městečko, které tvořilo zázemí pro nedaleký hrad Rýzmburk. Po třicetileté válce Žernov poklesl na ves a status městyse mu byl vrácen až r. 2015. Do r. 1960 byla jeho součástí také osada Ratibořice na protějším břehu Úpy, která byla tehdy přičleněna k České Skalici. V současné době má městys asi 300 obyvatel. Kaple Panny Marie Sněžné se nachází v centru Žernova.
7.4. 2021
popis

Kaple Panny Marie Sněžné v současné podobě je stavba orientovaná na jihovýchod. Je obdélného půdorysu s drobným polygonálním závěrem a s přístavkem sakristie na východě. Nad střední částí má osmistěnnou dřevěnou oplechovanou věžičku se sloupky a osmistěnnou bání. Průčelí na severní stranu je jednoosé s historizujícím portálem vchodu. Boční stěny jsou tříosé s polokruhovými okny. Obdobné, ale menší okno je nad vstupním portálem. V trojúhelném štítě je vyhloubená obdélná plocha s datací stavby a přestavby.

Jiří Špaček (zdroj: památkový katalog), 18.4. 2021

historie

Ačkoli měl Žernov od první písemné zmínky na počátku 15. stol. status městečka, které bylo zázemím hradu Rýzmburka, nikdy neměl kostel. Původně pozdně barokní kaple Panny Marie Sněžné byla postavena až r. 1780, když byl zdejší kraj postižen morovou ranou. Stavba údajně stojí na místě někdejšího pivovaru. Někteří historikové se domnívají, že může ukrývat zbytky zdiva staršího sakrálního objektu. Kaple měla původně téměř čtvercový půdorys s apsidovitým kněžištěm. Současnou podobu získala však až r. 1898, kdy byla její loď prodloužena o 6 metrů a byla k ní přistavěna sakristie. Další rekonstrukcí prošla v letech 1999-2005, drobné opravy byly provedeny ještě r. 2007. Dne 25. září 2005 byla znovu vysvěcena během slavnostní bohoslužby emeritním biskupem královéhradeckým Karlem Otčenáškem. V současnosti slouží nejen pro příležitostné bohoslužby, ale také jako obřadní síň pro necírkevní příležitosti.

Jiří Špaček (zdroj: památkový katalog a další webové stránky), 17.4. 2021

Královéhradecký kraj,  Náchod  (NA), Žernov