Boží muka nad řekou Úpou z konce 17. století, kterou postavil kníže Piccolomini, jako projev díků za záchranu života.
Boží muka - Slatina nad Úpou
© Ivo Rozehnal, 07/2009
Západně od obce Červená Hora leží nepatrné zbytky hradu, který se vypínal nad řekou Úpou. Pod ním, vedle dnešního mostu, na pravém břehu při červené tur. značce na začátku PP Babiččino údolí, stojí zajímavá Boží muka. Vznikla jako projev díků za zachránění života v celkem kuriozní situaci. Jak se lze dočíst na místní tabulce, došlo 2.7. 1694 k propadnutí kočáru se šestispřežením na tehdejším mostu. V kočáru byl tehdy ubohý kníže Vavřinec Piccolomini. Zde prožil neskutečný zážitek, dokud ho nevysvobodil místní lid. Jako projev díků za záchranu života nechal postavit tyto Boží muka – kapličku, kde je nešťastná scéna zobrazena. Malba znázorňuje propadající se kočár, nad kterým bdí Panna Marie s Ježíškem. Rekonstrukce stavbičky byla provedena okolními obcemi roku 2003.
Ivo Rozehnal - Turist. infotabulka, 6.7. 2009
Královéhradecký kraj,  Náchod  (NA), Slatina nad Úpou