Raně barokní kaple sv. Michala, původně hřbitovní, postavená v letech 1698–99. Centrální stavba oválného půdorysu. V interiéru barokní oltář z doby okolo r. 1700. Na již zrušeném hřbitově u kaple r. 1866 pochováno 31 rakouských a pruských vojáků.
Kaple sv. Michala v Úpici
Pohled na kapli od severu.
© Pavel Vítek 9/2007
Město Úpice leží mezi Trutnovem, od kterého je vzdálen 14 km severozápadně a Náchodem, vzdáleným 20 km jihovýchodně. Přes Úpici vede silnice č. I/14, Liberec - Trutnov – Náchod – Ústí nad Orlicí. Město je také dosažitelné z železniční stanice v Malých Svatoňovicích, která je vzdálená 5 km. Historické centrum Úpice bylo prohlášeno Městskou památkovou zónou se starou radnicí, kostelem sv. Jakuba a hlavně z řadou starých roubených staveb. V okolí můžeme navštívit rozhlednu Žaltman, Adršpašsko-teplické skalní město, dřevěnou zvonici ve Rtyni v Podkrkonoší, Červený Kostelec, Babiččino údolí a mnoho dalších pozoruhodných míst. Úpice vznikla asi v 11. století a kolem roku 1271 byla povýšena na městečko.
popis

Původně hřbitovní kaple sv. Michala je raně barokní stavba , postavená v letech 1698 – 1699. Nechal ji postavit podle plánu J. Schotta farář Martin Benedikt Hůlek, který je v hrobce pod kaplí pochován. Jedná se o drobnou centrální stavbu oválného půdorysu. V portálu kaple jsou umístěna dřevěná vyřezávaná raně barokní vrata. V nice nad portálem je socha sv. Michala (v r. 2007 snesena k opravě). V interiéru kaple je umístěn barokní oltář z doby okolo r. 1700. Na hřbitově bylo r. 1866 pochováno 31 rakouských a pruských vojáků, což připomíná pomníček umístěný u kaple, i když hřbitov je již téměř sto let zrušen.

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (T-Ž), Academia Praha 1980, 12.10. 2007

Královéhradecký kraj,  Trutnov  (TU), Úpice