Babiččino údolí u České Skalice v údolí řeky Úpy. Nalezneme zde památky na dílo "Babička" od Boženy Němcové. Ratibořický zámek, Panský hostinec, pomník Babičky, Staré bělidlo, Rudrův mlýn, vodní mandl, Rýzmburský altán, Viktorčin splav a další.
Babiččino údolí se nachází v Ratibořicích u České Skalice. V údolí nalezneme mnoho přírodních krás i památek nerozlučně svázaných s dílem "Babička" od Boženy Němcové. Například Ratibořický zámek, Panský hostinec, pomník Babičky, Rudrův mlýn, vodní mandl, Staré bělidlo, Rýzmburský altán, Viktorčin splav či hospodářský dvůr zámku, kde bydleli Panklovi.
Vladimír Studecký, 3.8. 2005
historie

Babiččino údolí bylo vyhlášeno státní přírodní rezervací v roce 1952. Název však pochází již z roku 1878, kdy jej tak nazval lékař a spisovatel ze Smiřic Otakar Jedlička. Má dnes rozlohu 780 ha.

Královéhradecký kraj,  Náchod  (NA), Ratibořice