Muzeum bylo založeno r. 1924, slavnostně otevřeno 19.7.1931 z iniciativy místních spolků a organizací. Od r. 1984 sídlí v býv. rabínském domě na Šubertově nám. Muzeum má několik stálých expozic, v rodném domku F. V. Heka, na radniční věži, v domě na Šubertově nám. a řadu sezónních.
Rodný dům F. V. Heka (F. L. Věka)
Od 6.8. do 30.9.2013 byla ve zkušebním provozu v domě na na Šubertově náměstí otevřena stálá expozice Vlastivědného muzea. Má dvě části, první o historii města a o historii dobrušských Židů. Součástí prohlídky je i rituální očistná lázeň - mikve a přízemí sousední synagogy.
turistické

Město Dobruška leží ve východních Čechách v podhůří Orlických hor. Je vzdálena 15 km od Orlických hor, 20 km od státní hranice s Polskou republikou a 30 km východně od Hradce Králové. Nejstarší písemná zpráva o Dobrušce je z roku 1320. Od 16. století se město stalo hospodářským centrem rozkvétajícího východočeského dominia Trčků z Lípy. Ve století 19. se na Dobrušsku vytvořilo jedno z regionálních ohnisek národního obrození. Dobruška je městem mnohých historických památek, renesanční kostel sv. Ducha nad městem, renesanční radnice, rodný domek Františka Vladislava Heka a další.

historie

Dobrušské muzeum začalo vznikat ve 20. letech 20. století z iniciativy místních spolků a organizací, především Klubu českých turistů, Sokola, Městské spořitelny a dalších. První kroky k jeho založení se datují rokem 1924. O rok později byl při místním Klubu českých turistů ustaven muzejní odbor. Výzva k obyvatelům města pomohla za dva roky nashromáždit na 200 sbírkových předmětů, mezi nimiž byly i unikáty, dodnes tvořící nejcennější exempláře muzejních sbírek. Vůdčí osobností, která stála u zrodu dobrušského muzea, byl poštmistr a starosta města Václav Malý. Pro shromážděné sbírky se našly výstavní prostory, a tak mohlo být dne 19. července 1931 slavnostně otevřeno Vlastivědné museum pro Dobrušsko a Opočensko. Prvním muzejním správcem se stal učitel, významný vlastivědný a kulturní pracovník, pozdější spisovatel Karel Michl. Ve třicátých letech se pro potřeby muzea podařilo získat dům č. p. 53, který sloužil potřebám muzea až…  číst dále

Zbyněk Michálek (aktualizováno redakcí r. 2013), 18.10. 2003

Královéhradecký kraj,  Rychnov nad Kněžnou  (RK), Dobruška