Skromné zbytky hradu založeného mezi rokem 1253 a 1278 jako součást trojhradí na řece Úpě. Zpustošen a vypálen husity 8. června 1427. Od té doby ve zříceninách.
Červená Hora
V obci Červená Hora se dejte směrem na Slatinu (odbočka je zastrčena mezi domy a je ji lehké přehlédnout). Po cca 300 metrech po levé straně budete mít lokalitu vlastního hradu, cesta se stáčí kolem hradiště až k mostu přes Úpu. Jsou patrné šíjové příkopy a v areálu hradu několik zdí. Kolem jádra je zřetelný pozůstatek valu (z jedné strany poničený silnicí).
Petr Šantrůček, 21.9. 2003

Zřícenina hradu se nachází západně od stejnojmenné obce v těsné blízkosti silnice.

25.9. 2003

popis

Hrad má protáhlou trojdílnou dispozici. Na východě je za prvním příkopem čtvercové předhradí a za ním další příkop. Jádro hradu má lichoběžníkový tvar. Z dnešního stavu destrukce není možné rozpoznat podrobnější dispozice, na některých místech vystupují z terénu kamenné fragmenty staveb a opevnění. Nejvyšší částí jádra hradu je homole v jihozápadním nároží, která může skrývat pozůstatky okrouhlé věže. Nejdále na západ je pak níže položená zřejmě provozní část hradního areálu s dodnes znatelnou mohutnou fortifikací a zaním je ještě jeden příkop a val, které oddělují hrad od opyše. Hrad pravděpodobně patřil ke kvalitním šlechtickým hradům bergfritového typu, nebyl ale nikdy podrobně zkoumán.

Iva K. dle T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 1999, 26.2. 2015

historie

Zřícenina hradu Červená Hora na rozeklaném skalnatém ostrohu nad meandrem řeky Úpy asi 1 km od stejnojmenné obce.

Hrad Červená Hora vznikl v letech 1253–1278 jako součást trojhradí (Rýzmburk, Červená Hora, Vízmburk) na řece Úpě. Byl postaven rodem za Skalice za podpory Přemysla Otakara II. a kolonizoval kraj až k Trutnovu a Teplicím nad Metují. Ve své době představoval rozsáhlou stavbu s prostranným nádvořím. Majitelé: rod erbu třmene – Sezema, Mikuláš Pískle, Mikuláš Polc ze Svídnice, Jan z Jenštejna, Pavel z Jenštejna, bratři Hynkové z Dubé u Náchoda, Hynek mladší – poslední majitel od r. 1393. Za husitských válek Hynek mladší jako přívrženec katolíků a blízký spolupracovník Zikmunda pronásledoval s nebývalou krutostí kališníky. Stoupenci „pod obojí“ se po dobytí Jaroměře a Náchoda chtěli svého krutého souseda zbavit a začali hrad obléhat. Po spojení se sirotčími vojsky ze slezské spanilé jízdy byl hrad dobyt. Posádka hradu se vzdala a mohla volně odtáhnout. Přesto byl hrad 8.6.1427 zpustošen a vypálen. Zbořený hrad…  číst dále

Zdroj - informační tabule u hradu., 11.7. 2003

Další texty historie