Vojenský hřbitov pro Josefov byl založen současně s pevností v letech 1780-1787, avšak v souladu s hygienickým nařízením Josefa II. mimo její obytné území. Leží proto jihozápadně od pevnosti u obce Rasošky. Vzhledem k množství hodnotných historických náhrobků je památkově chráněn.
Hroby vojáků v jižní části hřbitova
Pevnostní město Josefov na levém břehu Metuje před jejím vyústěním do Labe je od r. 1949 součástí sousedního historického města Jaroměř na opačném břehu. Josefovem prochází silnice II/299 od Dvora Králové nad Labem do Třebechovic pod Orebem. Z blízkého nádraží v Jaroměři vycházejí rychlíkové tratě směrem na Liberec, Trutnov a Hradec Králové. Pozdně barokní pevnost Josefov byla vybudována v letech 1780-1787 na místě vsi Ples, jejíž název na krátký čas převzala. V r. 1793 byla z rozhodnutí císaře Františka II. pojmenována po předčasně zemřelém císaři Josefu II., který byl osobně přítomen položení základního kamene a dohlížel na průběh stavby. Status pevnosti Josefova byl zrušen r. 1888. Vojenský hřbitov pro pevnost byl založen asi 2 km jihozápadně již na území obce Rasošky.
10.5. 2015
historie

Josefovský vojenský hřbitov byl jedním z prvních, který reagoval na nařízení císaře Josefa II., aby hřbitovy byly z hygienických důvodů umístěny mimo obce. Hřbitov je díky tomu dodnes vzdálen od centra pevnosti asi dva kilometry a nachází se na katastru sousední vsi Rasošky. Josefovský hřbitov vznikl souběžně se stavbou pevnosti v letech 1780-1787. Hřbitov se dnes používá jen výjimečně, a protože na seznam kulturních památek byl zapsán již v roce 1958, dochovala se zde řada hodnotných náhrobků vysokých důstojníků rakouské c.k. armády. Pohřbeni jsou zde i měšťané z Josefova. Připomeňme alespoň velitele josefovské pevnosti c.k. polního podmaršála Maximiliana von Reisinger (1774-1848) nebo c.k. polního podmaršála Heinricha von Aulich (1847-1909). Zajímavá je také společná hrobka důstojníků barona Friedricha von Böck a Rudolfa Werlbectera, kteří tragicky zahynuli při vyjížďce kočárem (1843). Z josefovských měšťanů se sluší připomenout…  číst dále

Pavel Vlach (s použitím propagačních materiálů Turistického informačního centra města Jaroměř), 9.5. 2015

Královéhradecký kraj,  Náchod  (NA), Rasošky