Symbol Babiččina údolí, pomník Babičky s vnoučaty z r. 1922 stojí v blízkosti ratibořického mlýna přímo u cesty podle náhonu ke Starému bělidlu.
Ratibořice - pomník Babičky
Placené parkoviště pro návštěvníky Babiččina údolí je umístěno v Ratibořicích na konci slepé silničky u Panského hostince, tedy asi jen 150 metrů od pomníku. Turisté na místo přicházejí z České Skalice buď po červené značce od kostela nebo od nádraží po cyklotrase do Zlíče a dále po zelené podle řeky, v obou případech 4 km.
13.4. 2021
popis

Pomník představuje scénu, kdy se babička s vnoučaty vrací z pravidelné návštěvy ve mlýně. Čtyři děti, tedy Jan, Vilím, Adélka a Barunka vzhlížejí k nebi a hledají podle babiččina vyprávění svou hvězdičku. Skupinu doprovázejí věrní psi Sultán a Tyrl. Pomník je umístěn přímo u cesty od mlýna podle náhonu ke Starému bělidlu.

13.4. 2021

historie

V r. 1920 si nově založené Československo připomínalo 100. výročí narození spisovatelky Boženy Němcové. V té souvislosti vznikl i záměr oslavit pomníkem její nejslavnější dílo "Babička" přímo v jeho dějišti, tedy Ratibořicích. Tehdejší majitel náchodského panství, k němuž Ratibořice přináležely, německý kníže Friedrich zu Schaumburg-Lippe (1868-1945) se nabídl, že pomník nechá vybudovat na vlastní náklady. K Ratibořicím měl totiž osobní vztah, protože se na zdejším zámku narodil. Jeho nabídka však ztroskotala na požadavku, aby pomník byl opatřen dvojjazyčným, tedy česko-německým nápisem, což česká veřejnost odmítla. Kníže tedy alespoň pro vybudování pomníku věnoval zdarma potřebný pozemek. Základní kámen k pomníku byl položen 25. července 1920. Slavnosti se tenkrát zúčastnila i ikona zdejšího kraje, spisovatel Alois Jirásek (1851-1930). K realizaci byl vybrán projekt arch. Pavla Janáka (1882-1956). Zhotovení pomníku bylo překvapivě svěřeno tehdy…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 13.4. 2021

Královéhradecký kraj,  Náchod  (NA), Ratibořice