Mohutný příkop a val zaniklého hradu s pravidelným, obdélným jádrem. Postaven asi na zač. 14. st. Hroznatovci. Páni z Frumštejna doloženi v letech 1357–1475, ve 2. pol. 15. stol. nejméně dvakrát dobyt, poté opuštěn, roku 1521 uváděn jako pustý.
Příkop s valem
© Prudký Martin, 03/2007
Nedaleko Hunčic můžete nalézt místo, kde stával hrad rytířů z Frumštejna a z něhož se dochovaly jen neznatelné příkopy. V roce 1467 byl dobyt královským vojskem a po roce 1520 se uvádí v pramenech jako pustý.
7.7. 2002
historie

Nedaleko Všerub u dvorce Strumpfhof řečeného na kraji výšiny ovocným stromovím posázené a v tu stranu k Lišťanům spatřuje se hradiště, v mnohém ohledu zajímavé. Není tu sice zdí a jiné zbytky se nespatřují, než příkopy a náspy do pravidelného čtverhranu založené, ale zvláštní je příjezd. Cesta šla od blízkých Hunčic nahoru a vedla na odstavec, na němž bezpochyby nějaká hospodářská stavení stávala. U rohu hradiště, který je k severovýchodu obrácen, byl val rozšířen a tu býval srub. Sem se cesta zatočila náhle a pak šla na náspu po severní straně hradiště až proti jeho prostředku, kdež bývala brána. Nynější vchod jest na straně východní, kdež byl příkop zasypán, aby se na hradiště jezditi mohlo. Že bylo hradiště zavřeno hradbami na všech čtyřech stranách, posud lze znáti a samo sebou se rozumí. Uprostřed jsou dvě okrouhlé prohlubně, jedna od studně, druhá od věže. Lid říká hradišti Rabenštein, ale pravé jeho jméno po založení…  číst dále

August Sedláček, Hrady, zámky a tvrze Království českého (kn.13), 8.7. 2002

Další texty historie