Škola postavená r.1643. Z ní se dochovala menší přední část. Skalická škola byla do r.1790 jednotřídní, v l.1824–1833 byla dvoutřídní. R.1864 se ve staré škole se přestalo učit.
Barunčina škola v České Skalici
© Pavel Vítek 02/2007
Současná Barunčina škola vznikla podle návrhu akad. arch. Vladimíra Labského v letech 1972-81. Nízký kamenný dům postavený pravděpodobně v šedesátých letech 19. století na bývalé školní zahrádce byl rovněž upraven a začleněn do tohoto areálu. V něm je umístěna expozice dějin města České Skalice, jejíž součástí jsou i vojenské památky z bitvy u České Skalice za prusko-rakouské války v roce 1866. Barunčina škola je objektem Muzea Boženy Němcové. Na torzu dřevěné skalické školy byla roku 1919 zasazena bronzová pamětní deska akademického sochaře Quida Kociana, nazvaná Hold dětí Boženě Němcové.
historie

První písemná zmínka o skalické farní škole je z roku 1407 i když podle pověsti zde škola byla již ve 13. století. Během třicetileté války byla škola v r. 1639 vypálena Švédy. Nová dřevěná škola byla postavena roku 1643. Z ní se do současnosti dochovala menší přední část. Skalická škola byla do r. 1790 jednotřídní, když ji v letech 1824 – 1833 navštěvovala Barbora Panklová (Božena Němcová), byla již dvoutřídní. Roku 1864 byla v České Skalici otevřena nová škola v nově postavené radnici a ve staré škole se přestalo učit. Stará škola pak sloužila k bydlení. V roce 1962 byla dřevěná budova zrekonstruována a bývalý učitelský byt byl upraven na školní třídu z první poloviny 19. století. Je opravena podle popisu Boženy Němcové, jak ho uvedla v knize Pan učitel.

Královéhradecký kraj,  Náchod  (NA), Česká Skalice