R.1661 Antonín Pankrác Gallas přestavěl tvrz v raně barokní zámek s čtvercovým nádvořím a arkádami na čtyřhranných pilířích. Nyní budovy rozloženy kolem dvou nádvoří. V areálu stojí i zámecký kostel. Hlavní zámecká budova je čtyřkřídlá, dvoupatrová.
Průčelí zámku
Smiřice se nacházejí 10 km severně od Hradce Králové. Smiřice se poprvé připomínají v r.1361. Tvrz se zde poprvé připomíná v r. 1392. V r. 1661 dal Antonín Pankrác Gallas přestavět tvrz v raně barokní zámek. Tehdy vznikla nynější dvoupatrová ústřední zámecká budova. Do čtvercového nádvoří se jednotlivá křídla otvírala arkádami na čtyřhranných pilířích. Hlavní průčelí zámku bylo rozčleněno mělkým středním rizalitem. V místech opevnění tvrze byla vybudována zahrada. Antonín Pankrác Gallas prodal nově vystavěný zámek v r. 1685 Isabele Magdaleně Šternberkové. Za jejího syna Jana Josefa Šternberka byla u zámku dokončena stavba hospodářských budov a v l. 1696-1699 byl postaven zámecký kostel a zároveň s ním mezi zámkem a kostelem spojovací trakt. V r. 1715 přešlo smiřické panství sňatkem Marie Terezie ze Šternberka a Jana Leopolda z Paaru do tohoto rodu. Jan Václav z Paaru prodal Smiřice císaři Josefu II.. Zámek přestal být panským sídlem. Byla zde umístěna nemocnice a později správa císařského panství a byty jejich úředníků. Bylo zde i divadlo a hostinec. V r. 1863 koupil smiřické panství liberecký továrník Jan Liebig. Ten dal zámek opravit a zmodernizovat. Ale již roku 1881 Jan Liebig prodal opravený zámek zpět správě císařských panství a opět zde byly umístěny kanceláře a úřednické byty. V r. 1918 přešel zámek do majetku československého státu. V zámku byl umístěna rolnická škola, která zde byla až do roku 1950. Po tomto roce zde bylo umístěno ředitelství státního statku a později Velkovýkrmen Praha. V současnosti je vlastníkem město Smiřice, ale využíván není. Jsou zde zahájeny pokusy o opravu zámku. Zámek stojí na levém břehu Labe. Jeho budovy jsou rozloženy kolem dvou nádvoří. Na prvním nádvoří, které je přístupné portálem ve spojovacím traktu mezi zámkem a kostele, jsou hospodářské a obytné budovy. V jeho areálu…  číst dále
historie

Smiřice se poprvé připomínají v r.1361. Tvrz se zde poprvé připomíná v r. 1392, jako odúmrť po Markvartovi ze Žlebů a Vartemberka. Kolem roku 1406 získal Smiřice příslušník starého zemanského rodu Václav, který začal používat přídomek za Smiřic a stal se předkem rodu Smiřických ze Smiřic. V roce 1495 však již Smiřice s tvrzí a dvorem náležely Střížkovi z Lužan a od r. 1498 Mikulášovi mladšímu Trčkovi z Lípy. V druhé pol. 16. stol. k renezanční přestavbě původní tvrze. Tato stavba byla pojata do východního křídla pozdějšího zámku. Trčkům z Lípy náleželo smiřické panství až do konfiskace v r. 1634. Panství koupil v r. 1636 Matyáš Gallas. V r. 1661 dal Antonín Pankrác Gallas přestavět tvrz v raně barokní zámek. Tehdy vznikla nynější dvoupatrová ústřední zámecká budova. Do čtvercového nádvoří se jednotlivá křídla otvírala arkádami na čtyřhranných pilířích. Hlavní průčelí zámku bylo rozčleněno mělkým…  číst dále

půdorys přízemí
Královéhradecký kraj,  Hradec Králové  (HK), Smiřice