Vodní nádrž České údolí na řece Radbuze při jižním okraji Plzně vybudována v letech 1969-1972 k regulaci průtoku a ochraně před povodněmi. Rekreační využití jezera o rozloze 151 ha vzhledem ke snížené kvalitě vody omezené.
České údolí
Vodní nádrž České Údolí, lidově též Borská nebo Litická přehrada, je přehradní nádrž na jihu Plzně na řece Radbuze z let 1969-1972. Do r. 2004 vedla po její hrázi silnice I/27 jako výpadovka z Plzně na Klatovy. Nyní je silnice vedena po samostatném mostě vysoko nad údolím a slouží zároveň jako přivaděč k dálnici D5 Praha–Rozvadov. Po levém břehu nádrže vede železniční trať Plzeň-Klatovy.
Jiří Špaček, 8.9. 2022
popis

První studie o stavbě vodního díla České Údolí byla zpracována již v r. 1959, vlastní výstavba probíhala až v letech 1969-1972. Přehrada byla dokončena v r. 1973 a jméno získala podle Českého údolí, v jehož závěru byla postavena hráz. Hráz je sypaná, zemní, s návodním betonovým těsnicím štítem a má obloukový půdorys. Její délka činí 106 m, šířka v koruně 14 m a max. výška 12,6 m nad základovou spárou. Ve středu zemní hráze je betonový blok, v němž jsou 2 strojovny. Hráz vytvořila jezero o rozloze 151 ha a hloubce až 7,5 m. Původní koryto řeky je pod hrází v délce cca 100 m opevněné monolitickými železobetonovými deskami, na konci úpravy na levém břehu stojí limnigraf. Klapky se na zimu sklápí a hladina se snižuje o 3 m. Nádrž se v důsledku chybného založení vyznačuje sníženou kvalitou vody a rekreační možnosti jsou tu proto omezené.

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 8.9. 2022

Plzeňský kraj,  Plzeň-město  (PM), Plzeň