Zříceniny gotického hradu ze 14. století. Dochovaly se valeně klenuté sklepy, torza bergfritu a obvodové zástavby. Hrad byl založený Půtou z Turgovy před rokem 1316. Koncem 14. st. byl majitelem Heřman z Choustníka. 1645 byl pobořen Švédy. V 17. st. zde byl klášter a v 18. století sýpka.
Zříceniny hradu se nacházejí ve stejnojmenné vsi na vysokém ostrohu obtékaném potokem. Do dnešních dob se dochovaly valeně zaklenuté sklepy, zbytky bergfritu a na některých místech torza obvodové zástavby.
Václav Hájek, 9.11. 2003

turistické

Sdružení pro záchranu hradu Kumburku ve spolupráci s Obecním úřadem v Choustníkově Hradišti pořádá ve dnech 20.-21.5.2006 akci "kácení náletových dřevin a úklid odpadků" z areálu zříceniny. Každá pomocná ruka je vítaná.
    Lesana, 10.4. 2006

historie

Zříceniny hradu se nacházejí na ostrohu nad stejnojmennou vsí. Hrad vznikl před rokem 1316 snad na místě staršího hradiště. Hrad pravděpodobně založil míšeňský šlechtic Půta z Turgova, jemuž král Jan Lucemburský na počátku roku 1316 dal za vojenskou pomoc v zástavu okolní kraj. Koncem 14. století náležel Heřmanovi z Choustníka, s nímž souvisí nejčastěji užívaná forma jména. V roce 1485 byl hrad v

Královéhradecký kraj,  Trutnov  (TU), Choustníkovo Hradiště