Památník Velké Moravy

velkomoravský kostel a pohřebiště "Na Valách"
Památník postaven nad základy hřbitovního kostela (9. stol.) s přilehlým pohřebištěm z období velkomoravské říše. Lokalita objevena r. 1949, památník byl otevřen r. 1969. V l. 2008-09 generální rekonstrukce památníku (Slovácké muzeum v Uherském Hradišti). Památník s novou expozicí otevřen r. 2010.
Památník Velké Moravy - základy hřbitovního kostela "Na Valách" (9. stol.)

Základy kostela, pohřebiště, multimediální expozice:

Multimediální expozice je založena na příběhu fiktivní postavy Mojslava, žijícího v době Velkomoravské říše, s jehož pomocí nenásilně seznamuje se způsobem života v tomto období i podstatnými dějinnými zvraty. Návštěvníci sledují osudy Mojslava až k jeho pohřbu v 9. stol. na zdejším pohřebišti. Součástí expozice jsou dvě desítky figurín v životní velikosti, které oživují výjevy ze života a práce našich předků na velkomoravském hradisku. Návštěvníci zde uvidí repliky dobových oděvů, obuvi, vzácných šperků, pracovních nástrojů a dalších nálezů z archeologických výzkumů na Starém Městě. Návštěvníci si mohou prohlédnout také základy velkomoravského kostela, kolem kterého jsou na ploše pohřebiště názorně přiblíženy metody archeologické práce. Muzejní expozici doplňuje film režiséra Rudolfa Chudoby, elektronický průvodce i počítačové animace s tématikou Velké Moravy na dotykových obrazovkách.
historie

Památník Velké Moravy byl postaven nad základy hřbitovního kostela z 9. století. Kostel z velkomoravského období obklopuje rozsáhlé pohřebiště, které je nejrozsáhlejší nekropolí Velké Moravy. Dosud zde bylo prozkoumáno přes 2 000 hrobů jak privilegovaných členů společnosti s bohatou výbavou (šperky, zbraně) tak i chudších členů společnosti, zemědělců a řemeslníků. Samotný kostel "Na Valách" je první objevenou kamennou, prokazatelně velkomoravskou stavbou. Byl objeven r. 1949 archeologem Vilémem Hrubým. Od r. 1969 je chráněnou národní kulturní památkou. Památník byl otevřen r. 1969, v l. 2008 - 2009 prošel generální rekonstrukcí (Slovácké muzeum v Uherském Hradišti), v jejímž závěru zde byla instalována moderní multimediální expozice. Nově byl památník otevřen veřejnosti 16.10.2010.

Další texty historie
Zlínský kraj,  Uherské Hradiště  (UH), Staré Město