Renesanční tvrz postavena po r. 1581 Zilváry z Pilníkova. Přestavěna jezuity r. 1652, v 18. st. a po požáru r. 1825. Od 30. let 20. stol. v majetku řeholních institucí, v 90. letech 20. stol. restituována, dnes zde Diecézní charita provozuje Domov sv. Josefa pro nemocné s roztroušenou sklerózou.
Vstupní trakt zámku
© Pavel Vítek 12/2005
Žireč leží 4 km jihovýchodně od města Dvora Králové nad Labem, jehož je místní částí. Zámek, v kterém byl v 60. a 70. letech 20. stol. domov důchodců, byl v rámci restitucí navrácen Kongregaci Sester Nejsvětější Svátosti v Českých Budějovicích. Ty jej darovaly Diecézní charitě v Hradci Králové, Oblastní charitě Červený Kostelec a je zde zřízen Domov sv. Josefa, zejména pro nemocné roztroušenou sklerózou. Zámek je nově opraven a udržován. Je součástí Barokního areálu Žireč, v němž se dále nachází kostel sv. Anny, Bylinková zahrada Josefa Kamela s kavárnou Damián, sýpka s expozicí historie cyklistiky a zámecký park. V býv. kočárovně u kostela se připravuje expozice historie areálu s jezuitským betlémem. V okolí můžeme navštívit ZOO ve Dvoře Králové nad Labem nebo nedaleký Šporkův Kuks, případně Braunův Betlém nebo Křížovou cestu 21. století.
historie

Tvrz v Žirči se prvně připomíná v r. 1482, kdy byl majitelem Jan Kordule ze Sloupna. R. 1501 ji prodal Janu Litoborskému z Chlumu a ten ji opět prodal v roce 1506 Jindřichovi Berkovi z Dubé. V roce 1512 Jindřich Berka z Dubé prodal žireckou tvrz Burianovi Labuťovi ze Švamberka. Nadále se majitelé žirecké tvrze často střídali. Za Adama Zilvára z Pilníkova, který se zde stal pánem v r. 1580, se polovina tvrze zřítila do Labe. Adam Zilvár se svou manželkou Annou, rozenou Gryspekovou, vybudoval novou, výstavnější tvrz. Roku 1597 zdědil žirecké panství Jan Zilvár, kterému však pro účast na stavovském povstání bylo zabaveno. V r. 1622 odkoupila od královské komory Žireč Marie Magdalena Trčková z Lobkovic. S ní měla Žireč společné osudy až do r. 1634, kdy došlo k trčkovskému procesu v souvislosti s vraždou Albrechta z Valdštejna, a majetek přešel opět na královskou komoru. Ferdinand II v r. 1635…  číst dále

plán přízemí zámku, křížkovaně renesanční zdivo
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek