Kostel byl postaven r. 1344 v gotickém slohu. R. 1641 kostel vyhořel, poté byl obnovován v l. 1641–1644 a r. 1679. Roku 1759 byl kostel znovu poškozen; r. 1771 postaven v dnešní podobě. Kostel obklopuje hřbitov. Kostel i hřbitovní zeď (historicky velmi cenná) jsou na seznamu kulturních památek ČR.
kostel od SV
Na silnici č. 308 mezi Hradcem Králové a Novým Městem nad Metují se nachází obec Králova Lhota. Asi uprostřed obce můžeme spatřit gotický kostelík s místním hřbitovem. Pokud obejdete kostel a podíváte se ze severu, ocitnete se v úplně jiné době. Chybí tu už jen rytíři a koně, a historický obraz by byl dokonalý.
Rodochrozit, 18.9. 2011
popis

Kostel je jednolodní s obdélníkovou sakristií, presbytář pravoúhle zakončen. Hranolová třípodlažní věž s bedněným ochozem na krakorcích se nachází v západní průčelí a je kryta dřevěnými šindeli (stejně jako střecha kostela), členěna horizontálními římsami, okna jsou pravoúhlá, v 1. a 2. patře jsou úzká střílnová okénka. Zařízení kostela: na hlavním oltáři se nachází obraz sv. Zikmunda s bohatě řezaným akantovým rámem se stuhou z r. 1679, novější sochy světců. V barokním stylu jsou varhany a kazatelna z období kolem r. 1700.

Rodochrozit - podle UPČ J. Pocheho, 18.9. 2011

historie

Kostel sv. Zikmunda byl postaven r. 1344 v gotickém slohu. Roku 1641 vyhořel a byl požárem velmi poškozen. V letech 1641–1644 byl z větší části obnoven, v té době byly do věže zavěšeny i tři nové zvony. R. 1679 byla obnova kostela dokončena. Protože r. 1759 byl kostel znovu poškozen, byl r. 1771 postaven v dnešní podobě. Za I. světové války byly dva kostelní zvony zrekvírovány, r. 1934 darovali kostelu nový zvon – umíráček – manželé Rýdlovi. R. 1880 nahradil před kostelem nový pískovcový kříž původní kříž dřevěný. Kostel obklopuje hřbitov, který je obehnán historicky cennou zdí. Kostel i hřbitovní zeď jsou na seznamu kulturních památek ČR.

Královéhradecký kraj,  Rychnov nad Kněžnou  (RK), Králova Lhota