Zájezdní hostinec vybudovaný r. 1824 Josefem Steidlerem. R. 1877 komplex přeměněn na klášter voršilek. Od r. 1919 sídlo podnikatele Z. Böhma. Od r. 1962 je v objektu Muzeum Boženy Němcové a od r. 1990 také Textilní muzeum.
Rozsáhlý areál zájezdní hospody vystavěl na rozvalinách maloskalické tvrze roku 1824 Josef Steidler. Vlastní hospoda je široký jednopatrový dům s klasicistní úpravou průčelí. Na dvoře bývala na čtyřech mohutných kamenných sloupech otevřená kočárovna s dvěma vjezdy a s maštalí pro dvacet koní. Hospoda byla zřízena při nově postavené císařské silnici a byla tehdy mezi formany velmi oblíbená. Roku 1836 přistavěl Josef Steidler k přední části hostince maštale, kůlny, lednice a nad Úpou postavil prosklený zahradní pavilon s výhledem k městu. Nad kočárovnou tehdy vznikl sál, který věnoval nově založenému Jiřinkovému spolku a jeho Jiřinkovým slavnostem. V druhé polovině 19. století návštěvnost hospody slábla, část přepravy se přesunula na nově vybudovanou železniční trať z Josefova do Malých Svatoňovic a později do Trutnova. Zájem o hospodu ještě poklesl s otevřením trati Choceň - Náchod - Vratislav. Syn Josefa Steidlera, Václav proto v roce 1877 hospodu prodal voršilkám, vypovězeným ze slezské Svídnice. Ty areál postupně upravily na klášter s německým výchovným ústavem a školou. Jeptišky ohradily areál vysokou zdí, přistavěly budovy nad řekou a nad rozvalinami tvrze a nedaleko mostu přes řeku postavily roku 1888 kapli. Roku 1919 koupil areál továrník Zdeněk Böhm. Ve 20. letech zboural kapli a přistavěl věž spojující dvě dosud samostatné budovy. Po druhé světové válce měnil areál několikrát majitele, až jej získal závod národního podniku Tiba. Dnes patří areál městu.
Milan Caha (zdroj: Poche E., Umělecké památky Čech, díl 1, Academia, Praha 1977 a www.ceskaskalice.cz), 2.1. 2009
historie

Původní klasicistní budova Steidlerova hostince se stala po 2. světové válce majetkem města a byla upravena na Muzeum Boženy Němcové. To bylo otevřeno 27. května 1962 při příležitosti 100. výročí úmrtí spisovatelky. Budova včetně Jiřinkového sálu byla stylově upravena, z bývalé kočárovny vznikla výstavní síň a po zbourání klášterní zdi mezi muzeem a malou farou byl založen Jiřinkový park. V roce 1970 byl v parku odhalen pomník sedmnáctileté Barunky Němcové-Panklové (viz samostatné heslo), připomínající Barunčinu účast na prvním Jiřinkovém bále roku 1837.

Další texty historie
Královéhradecký kraj,  Náchod  (NA), Česká Skalice