Rodný domek spisovatele Aloise Jiráska pochází z konce 18. století. Jedná se o roubenou budovu. Patří ke kulturním památkám lidové architektury. Dnes je upravena jako muzeum.
Rodný domek Aloise Jiráska v Hronově
© Pavel Vítek 07/2007
Město Hronov je městečko v severovýchodních Čechách v půvabné krajině na řece Metuji. Nachází se 8 km severozápadně od Náchoda. Prochází jím silnice č. II/303 Náchod – Hronov – Broumov a železniční trať č. 026 Týniště n.O. – Hronov – Meziměstí. Autobusová doprava je zajišťována několika spoji na trati Náchod – Broumov. Hronov je rodištěm tří významných českých umělců. Spisovatele a dramatika Aloise Jiráska (1851–1930), malíře a spisovatele Josefa Čapka (1887–1945) a spisovatele Egona Hostovského (1908–1973). Ve městě se každoročně v srpnu v Jiráskově divadle koná mezinárodní přehlídka amatérského divadla Jiráskův Hronov.
popis

Rodný domek spisovatele Aloise Jiráska pochází z konce 18. století. Je na něm nápis "V chaloupce této narodil se Alois Jirásek, 23. srpna L.P. 1851". V tomto domku prožil Alois Jirásek své dětství a za studií se sem o prázdninách vracel. Zde také začala vznikat jeho první literární díla. Přes rozsah jeho spisů se však svou prací (snad nechtěně) stal největším mystifikátorem českých dějin, a to zejména napsáním Starých pověstí českých, ale i jiných děl popisujících zejména pobělohorskou dobu. Jiráskův rodný domek je roubená chalupa z konce 18. století. Patří ke kulturním památkám lidové architektury. Dnes je upravena jako muzeum. Vystavené exponáty a vybavení nejsou původní, včetně nepůvodního nábytku. Domek se nachází asi 200 m od náměstí ČSA směrem na Polici nad Metují vlevo mírně pod silnicí.

Královéhradecký kraj,  Náchod  (NA), Hronov