Fara postavená v r. 1731, pravděpodobně na místě starší farní budovy. Od počátku 19. století sloužila za obydlí duchovním ve výslužbě. Od r. 1948 do r. 1974 sloužila k soc. bydlení. V l. 1975–92 muzeum, dnes patří farnímu úřadu.
Jednopatrová budova ve stylu zlidovělého baroka, kombinuje slohové motivy s prvky lidovými. Budova je zděná, se šindelovou valbovou střechou a vnějším dvouramenným zděným schodištěm. Při rekonstrukci bylo zjištěno, že přízemí je vystavěno z původního kamenného zdiva, poschodí bylo později obnoveno již z cihel buď po požáru, nebo cihly nahradily dřívější dřevěnou konstrukci. Na zadní straně byla dřevěná pavlač. V přízemí byla pec, vchod do sklepa a dvě místnosti, v levé části poschodí kuchyň s předsíňkou a spíží.
Milan Caha (zdroj: Poche E., Umělecké památky Čech, díl 1, Academia, Praha 1977), 1.1. 2009
historie

Fara byla postavena v roce 1731, pravděpodobně na místě starší farní budovy. Na počátku 19. století byla při cestě do Ratibořic postavena nová fara a malá fara sloužila za obydlí duchovním ve výslužbě, fundatistům Českoskalické fundace, kterou založil kněz Jan Karel Bernard Pfeyfer. V první polovině 19. století zde žili dva významní buditelé, František Hurdálek, pěstitel jiřin a zakladatel českoskalických Jiřinkových slavností, a Josef Myslimír Ludvík, kronikář Náchodska. Po roce 1948 připadla budova městu a až do roku 1974 v ní bydleli staří osamělí nájemníci. Roku 1975 byla předána Muzeu Boženy Němcové. V prvním poschodí mělo muzeum národopisné sbírky, v přízemí byla zbrojnice z prusko-rakouské války z roku 1866. 31. ledna 1992 získal budovu v restituci farní úřad v České Skalici.

Královéhradecký kraj,  Náchod  (NA), Česká Skalice