Frýdek - Místek
Zaniklá stará radnice zřízena v měšťanském domě ve 30. l. 17. stol. Poničena požáry v r. 1688 a 1848. Renesanční podobu vystřídal klasicismus a empír. V r. 1937 koupila zchátralou budovu fa. Baťa. Ta radnici zbořila a postavila moderní obchodní dům.
Stará radnice ještě v renesančně-klasicistní podobě před požárem v roce 1848
po požáru v r. 1848 byl snesen vysoký čelní štít
Graficke pismenko Historickou frýdeckou radnici by jste dnes již jen těžko hledali. Stávala v jižní části výhodní fronty hlavního frýdeckého náměstí, na nároží dnešní Radniční ulice a náměstí. Dnes na jejím místě stojí jediný moderní dům celého náměstí v němž je umístěna prodejna s elektronikou Datart Megastore. Stará radnice byla zřízena v polovině 17. století ve starém měšťanském domě. Její renesanční vzhled s menší radniční věží zakončenou cibulovitou bání narušila až empírová přestavba v polovině 19. století. Definitivní zánik této historicky i architektonicky cenné budově přinesl až podnikatel Baťa, který zchátralou budovu od města v roce 1937 koupil, ...

Historie staré frýdecké radnice
    Nejstarší písemný záznam o frýdecké radnici pocházejí z let 1540 – 43 a jsou vedeny v tzv. zelené městské knize. Zde se uvádí že na den sv. Alžběty byla za přítomnosti fojta Bartoše Chvostka, purkmistra Petra Ratuzneho a frýdeckého úředníka Lynarta Tatíka z Jankovic učiněna smlouva s Janem Kmirem, který za 185 fl. Prodal městské radě svůj dům na rynku. Tak město získalo dům pro zřízení radnice. Kde se úřadovalo před tímto datem dnes již nelze

Jan P. Štěpánek podle textů Mgr. Jaromíra Poláška, 13.3. 2007

61-62 Ostravsko