Kamenná kašna z roku 1863 s litinovou sochou sv. Floriána z roku 1894 uprostřed frýdeckého Zámeckého náměstí. Po opravě v 90. letech 20. století opět funkční.
Graficke pismenko Uprostřed hlavního frýdeckého náměstí – Zámeckého náměstí – stojí jedna z významných městských památek, kašna se sochou sv. Floriána. Právě ve sv. Floriána se všichni modlili, aby se městu vyhnuly požáry, povodně a válečné pohromy. Na něj se každou noc při své obchůzce městem obracel frýdecký ponocný voláním: „Svatý Floriáne, toť té dědiny patrone, chraň nás od věčného ohně“. Velké požáry postihly Frýdek mnohokrát. Například roku 1592, 1688, 1702,… Ještě 11. dubna 1848 postihl střed města zničující požár. Samotná kamenná oktogonální kašna pochází z roku 1863. Litinová socha sv. Floriána v podobě římského vojáka ve zbroji s praporem v levé ruce a kádí ...
Jan P. Štěpánek s využitím Průvodce po památchách Frýdku-Místku (1995), 17.2. 2007

Svatý Florián (Florián z Lorchu)