Bývalý místecký hřbitov, který r. 1883 nahradil hřbitov při kostele Všech Svatých. V 60. l. 20. stol. obestavěn sídlištěm Riviéra, r. 1972 zrušen. Přeměněn na Janáčkův park s mnoha exot. dřevinami. Součástí parku zůstala zachována hřbitovní kaple.
Historizující hřbitovní kaple

Bývalý místecký hřbitov s kaplí - Janáčkův park

Graficke pismenko Zajímavým z pohledu historického, ale i oddechového, je místo někdejšího místeckého hřbitova s opravenou hřbitovní kaplí při Frýdlantské ulici. Hřbitov v roce 1883 nahradil starý hřbitov, který obklopoval kostelík Všech Svatých takřka v centru města. Ani tento hřbitov však neměl dlouhého trvání. Již v 60. letech 20. století jej začalo obklopovat nově se rodící sídliště Riviéra a v roce 1972 byl hřbitov zrušen úplně. Nezanikl však, jeho plocha byla využita pro nový Janáčkův park, který byl obohacen o některé nové exotické dřeviny. V 90. letech byla zrekonstruována i hřbitovní kaple. Bývalý hřbitov je tak dnes malou oázou zeleně uprostřed rušného sídliště.

Bývalý místecký hřbitov a jeho historie
    Historie tohoto místa se začala psát v roce 1883, kdy zde, na okraji zástavby tehdejšího městečka Místku, při výpadové silnici z centra města na Frýdlant nad Ostravicí, bylo ustanoveno místo pro nový městský hřbitov. Ten nahradil starý a zaplněný hřbitov při kostele Všech Svatých nedaleko centra města. Hřbitov byl ohrazen ozdobnou zdí a plotem a jeho součástí se stala taky drobná historizující pohřební kaple, zvaná někdy také „vojenská“. Po

Jan P. Štěpánek dle informační cedule na místě a turistického průvodce po Frýdku-Místku, 24.12. 2006

Popis Janáčkova parku - bývalého hřbitova
    Plocha parku na místě bývalého hřbitova má plochu 2,6 ha a je propojena se zelenými plochami okolního sídliště. Z původních stromů zůstaly zachovány převážně javory mleče, kleny, jasany a lípy podél obvodu. Zůstalo také několik jírovců červených a jehličnanů. Nově byly vysázeny např. borovice černé, těžké, rumelské a vejmutovky, jedle ojíněné, kavkazské smrky, omoriky, zeravy, cypřišky, zmarličníky japonské, červeně kvetoucí jírovce pleťové či

Jan P. Štěpánek podle informací v místě, 24.12. 2006