Renesanční trojkřídlá tvrz, vzniklá přestavbou staršího objektu, připomínaného 1405. Renesanční přestavba za Hrušků z Března ve 2. pol. 16. stol. Po konfiskaci připojena k Postoloprtům, po devastaci za třicetileté války přestavěna na hospodářský objekt.
Východní a severní křídlo od vjezdu do dvora
© Ivan Grisa 03/2009
Bítozeves leží v údolí Chomutovky, hluboce zařízlém do okolní tabule. Od silnice I/7 odbočit na křižovatce s II/250 a po druhé jmenované silnici směr Raná. Je nutno překonat údolí Chomutovky a nepřehlednou zatáčku u hřbitovní zdi. Za ní prostor k zaparkování. Tvrz stojí na západní straně používaného hospodářského dvora, východně od bývalé fary. Autobusové spojení z Postoloprt nečetné, nejbližší železniční zastávka Výškov v Čechách (trať Most - Žatec) asi 2,5 km severovýchodně.
8.1. 2012

Ivan Grisa , 23.3. 2009

Tvrz v Bítozevsi

Renesanční trojkřídlá tvrz, vzniklá přestavbou staršího objektu, připomínaného roku 1405. Spolu se sousedním kostelem tvořila obranné zázemí vsi. Renesanční přestavba za Hrušků z Března ve 2. polovině 16. století. Po pobělohorské konfiskaci byla připojena k Postoloprtům, po devastaci za třicetileté války přestavěna na hospodářský objekt. Po roce 1920 pozemková reforma, po roce 1950 socialistické zemědělství, po roce 1990 součást soukromé farmy. Slouží jejím hospodářským potřebám a jako obydlí majitele. Dosud patrné zbytky sgrafitových psaníček. Objekt z neznámých důvodů nebyl zahrnut do třídílného díla o českých tvrzích, vydaného v nedávných letech.

Ivan Grisa, dle kol.: Umělecké památky Čech, část 1. [A/J], Academia, Praha 1977 a webové stránky obce Bitozeves, 23.3. 2009

Ústecký kraj,  Louny  (LN), Bitozeves