Na místě gotického hradu již v 10. st. stálo slovanské hradiště s tržištěm. Stalo se centrem Přemyslovců, pobývala zde i královna Eliška Rejčka. V 15. st. byl hrad zbořen. Na jeho místě se nachází městská zástavba se zachovanou částí okrouhlé věže.
Hradec Králové
Purkrabský dům a kostel sv. Jana Nepomuckého od severozápadu
2003 ©Michal Merkl
V Hradci Králové se z původního, v první polovině 13. století vystavěného, hradu dochovala pouze část okrouhlé věže. Hrad, na kterém několik let žila i královna Eliška Rejčka, zcela zanikl a na jeho místě se dnes nachází převážně městská zástavba. R. 1586 byl v jeho areálu dostavěn purkrabský dům, nazývaný potom Nový hrad. V jeho sousedství později vznikl barokní kostel sv. Jana Nepomuckého a seminář. K areálu se nejlépe dostanete z parku pod severní částí historického centra, který rámuje městský silniční okruh. Stručně se o hradu zmiňuje Ilustrovaná encyklopedie českých hradů (T. Durdík,1999)
M. Merkl 2003, 28.12. 2003

Propadlé jeptišky

Od dávných dob vyprávělo se po Hradci, že na starém hradě stával klášter, v němž žily jeptišky. Jednoho dne, když se lidé probudili a pohlédli na městský kopec, užasli překvapením. Kopec stál tu pustý, hrad zmizel a s ním i jeptišky, které v něm přebývaly. I nedovedli si Hradečtí událost vysvětliti jinak, nežli že se klášter propadl dovnitř kopce a že se nad ním země zasula. O propadlých jeptiškách zaznamenal jesuita Balbín tuto příhodu: Na stráni pod hradem rostly za jeho času léčivé byliny. Balbínova matka poslala tam služku, aby jich natrhala. Služka chodila zarostlým příkopem, trhala byliny a skládala je v kytice, nepozorujíc ani, že se dostala k polozasutému vchodu do podzemí, zarostlému křovinami. Tu, jak oči od země pozdvihla, spatřila před sebou štíhlou jeptišku, bíle oblečenou, se svazkem klíčů za pasem. Ulekla se, zbledla v tvářích a strachem se počala třásti. „Nebojte se,“ oslovila ji jeptiška. „Poslala vás sem…  číst dále

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 21.2. 2004

Královéhradecký kraj,  Hradec Králové  (HK), Hradec Králové