tvrz Jamnice

Jemnice, Jannutha, Frýdek
Zaniklá středověká osada a tvrz, pokládaná za předchůdce města Frýdku. Založena patrně již koncem 12. stol. jako trhová osada obývaná knížecími horníky - jamníky. Jedna z teorií jí klade do prostoru Frýdku, druhá do Starého Města u Frýdku.
Pohled do Těšínské ulice od severozápadu
vpravo vyvýšená plošina předpokládané Jamnice
Graficke pismenko Jamnice – mýty a otazníky zahalený pojem, na který dodnes nedokázali regionální badatelé s jistotou odpovědět. Jamnice byla středověkou předchůdkyní dnešního města Frýdku. Tato osada se zvláštním statusem „trhová ves“ byla založena patrně již v průběhu 12. století. Můžeme tak soudit dle jejího ještě slovanského pojmenování. Jméno osady se často odvozuje od „jamníků“ – horníků (prospektorů), kteří zde hledali a kopali rudu pro knížete. Další variantou, že název osady pochází od slova „jímat“ – čili osada, kde se jímalo. To však ve smyslu strážní či celní kontroly. Doposud však není uspokojivě vyřešena otázka lokace středověké vsi s tvrzí Jamnice. Existují dva ...

Historie Jamnice
    Tajemná trhová ves Jamnice vznikla na jižní větvi staré dálkové cesty z Čech a Moravy do Polska, v trase vymezené Moravskou bránou, Starým Jičínem, Příborem, Frýdkem, Těšínem a Krakovem. Je velmi pravděpodobné, že vznikla jako slovanská osada ještě v průběhu 12. století a sloužila jako kupecká stanice. V pramenech se Jamnice uvádí kolem roku 1305 – „item in Jannutha“, 1327 – Jamnicz, 1580 – role na Jemnici. Problematikou nejstarších dějin

J. Tichánek a kol.: : Šlechtická sídla na Frýdecko-Místecku, Alpress, Frýdek-Místek 2006, 15.9. 2006
    Umístění Jamnice v současné zástavbě Frýdku
    Umístění Jamnice v současné husté frýdecké zástavbě není jednoduché. Problematikou lokace Jamnice na katastru dnešního Frýdku se velmi podrobně zabýval pracovník Muzea Beskyd ve Frýdku-Místku Jaromír Polášek, který je přívrženec teorie M. Borise S největší pravděpodobností s Jamnicí souviselo středověké osídlení ve střední části Těšínské ulice, kde byly v roce 1981 zachyceny stopy po třech zahloubených objektech středověkého původu. Centrum

61-62 Ostravsko

zaniklý