Městský hrad na okraji historického centra města Kežmarok. Gotický hrad postaven na základě kláštera a kostela sv. Alžběty ze 13. století. Mnohokrát upravován. Dnes městské museum.
representační vstupní věžovitá brána do hradu
© Jan P. Štěpánek 09/2005
Dominanta města Kežmarok, městský hrad složitého vývoje na severovýchodním okraji obvodu historického centra města. Původní gotický hrad přestavěný v renesanční residenci rodu Thökölyů, byl původně obklopen dvojitými hradbami a vodním příkopem. Do současnosti se z hradu dochovalo jeho vnitřní opevnění se systémem bašt a branskou věží, severní a západní palácové křídlo. Hrad, budící dojem kastelového typu, slouží jako městské museum. Denně, mimo pondělí, je možno si hrad prohlédnout s odborným výkladem průvodce. Za návštěvu stojí kromě hradu i samotné historické centrum města, jež si doposud zachovalo svůj středověký půdorys a historickou atmosféru. Město je svým počtem středověkých staveb nazýváno „perlou pod Vysokými Tatrami“. Za zmínku stojí především basilika minor sv. Kříže, pozůstatky městských hradeb, nebo novější evangelický kostel a radnice na náměstí.
historie

Přesná doba vzniku hradu není známa. Místo současného hradu bylo osídleno již v době hallštatsko-půchovské a velkomoravské. Nejstarší středověká stavba v prostru hradu byla odkryta v jeho severovýchodní části. Jedná se o základy kostela sv. Alžběty, který je doložen již před rokem 1251. V roce 1368 byla k jižní straně kostela přistavěna lendackými křižovníky klášter. První historicky doložená zmínka o hradě v Kežmarku pochází z roku 1447, tehdy zde sídlila posádka Jana Jiskry z Brandýsa. Je tedy jisté, že klášter byl někdy na přelomu 14. a 15. století nahrazen gotickým hradem. Roku 1462 se novým majitelem hradu stává Imrich Zápolský, který v roce 1465 začíná s přestavbou hradu na pozdně gotické sídlo, která byla dokončena v roce 1486. V době přestavby byla snesena budova kostela sv. Alžběty a materiál z ní posloužil ke stavbě západního křídla hradu. Hrad získal současnou vstupní věž, obvodové hradby s baštami a byl napojen na městské hradby. V roce 1575…  číst dále

Další texty historie

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Slovensko, Prešovský,  Kežmarok  ( KK ),