Moje místa 0
Zaniklá vodní tvrz, kterou postavili někdy v 15. stol. Kunášové z Machovic. R. 1687 prodal Jiří Jaroslav Kunáš majetek Ferdinandovi ze Schwarzenbergu, který ho připojil k hlubockému panství. Tvrz byla před r. 1800 rozbořena a rozebrána na stavební materiál. Poblíž leží tvrziště Staré Machovice.
Foto
Reliéfní nerovnosti způsobené těžbou na místě tvrziště

Tvrz Machovice

Graficke pismenko Západně od Č.Budějovic mezi rybníky Horní a Dolní Machovec stávala tvrz Machov, Machovice. Vznik lze datovat do průběhu 15. století. Tato kamenná tvrz byla těsně před rokem 1800 rozbořena a kámen použit na stavbu panského dvora v Čejkovicích. V místech tvrze se později těžil písčitý materiál, takže z tvrze nezůstalo nic. Při těžbě se narazilo na nejeden zajímavý nález, např. soubor zlacených dýk, kamenná dělová koule. K této lokalitě se těsně váže nedaleké starší tvrziště Staré Machovice.
Čerpáno z časopisu Výběr: časopis pri historii a vlastivědu Jižních Čech;J.Celetka;r.2002,sv.3, 19.1. 2005