Hradiště na vrcholu Horka, na západním konci obce Prštice, objevené v roce 1987.
Celkový pohled na lokalitu od severozápadu
© Roman Řezáč 02/2008
Graficke pismenko Hradiště zaujalo výraznou vyvýšeninu na západním konci obce, vpravo od silnice směrem na Hlínu. Vyvýšenina, či spíše protáhlý kopec, se nazývá Horka. Je porostlý vysokými listnatými stromy a místy keři.

historie

Lokalita byla objevena v roce 1987. O rok později zde proběhl archeologický výzkum. Na jihozápadním obvodu byla objevena kamenná destrukce a kůlové jamky po opevnění. Je doloženo osídlení kulturou jevišovickou z pozdní doby kamenné, horákovskou kulturou z doby halštatské a z doby laténské.

popis

Hradiště má oválný tvar, s useknutým koncem směrem k obci. Delší osa směřuje od severozápadu k jihovýchodu a má délku asi 100 m. Největší šířka hradiska se pak dá odhadnout na 45 m. Bylo situováno na vrcholu plochého kopce. Celkem tedy zabíralo plochu přibližně 0,4 hektaru a nepatřilo k největším. Díky výrazné poloze bylo hradiště velmi dobře chráněné ze tří stran. A to především od severozápadu, kde byl kopec ukončený strmým klesáním, s

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.