Zámek byl postaven koncem 18. stol. A. A. Mistrovským, ten byl členem brněnské lóže svob. zednářů a mecenášem zdejší univerzity. V min. se zde konaly šlech. bály (jednoho z nich se zúčastnil i N. Bonaparte.) Dnes je zámek užíván pro kulturní účely.
východní, zahradní průčelí letohrádku
© Jan P. Štěpánek 12/2004
Letohrádek, zvaný Mitrovských, dal postavit po roce 1780 v barokní stavovské zahradě Na Nivkách (později Mitrovských) generál Antonín Mitrovský jako pozoruhodnou luisézní stavbu. Do dnešní doby se ze zahrady dochovala jen malá část poblíž letohrádku. V dnešní době je tetohrádek sevřen mezi rušnou komunikaci na výstaviště a činžovní domy, přesto v noci při slavnostním osvětlení tvoří krásnou dominantu této části města.
Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča), jps7, 4.12. 2004

Letohrádek Mitrovských

Ojedinělá památka z přelomového pozdně barokního a klasicistního období vystavěná pro hraběte Antonína Arnošta Mitrovského v letech 1779 - 1794. Objekt sloužil pro odpočinek šlechty, stejně jako pro pořádání společenských akcí jak v bohatě zdobených interiérech, tak ve francouzsko-anglické zahradě. Letohrádek navštívili císař František I. nebo Napoleon Bonaparte. Setkávali se tady i svobodní zednáři. Od konce roku 2007 budova slouží pro pravidelné výstavy, kulturní akce, svatební obřady a jiné pronájmy.

Petr Lukas , 3.8. 2014

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek