Barokní stavba knížete K. Max. Dietrichsteina z r. 1757 podle plánů Fr. Ant. Grimma nahradila nedostačující zbořenou dřevěnou kapli téhož zasvěcení z r. 1654. K dominantní kapli na návrší vedou z města zastavení křížové cesty z 2. poloviny 18. století, obohacená koncem 19. století o litinové prvky.
Kaple sv. Antonína
Zadní část kaple s presbytářem.
Nevelké historické město Dolní Kounice leží v údolí řeky Jihlavy jihozápadně od Brna. Městem prochází silnice II/395 z Velké Bíteše do Pohořelic, nejbližší železniční zastávka vzdálená 3 km je v sousedních Moravských Bránicích na trati 244 (Brno-Hrušovany nad Jevišovkou). Na pravém břehu řeky se nachází historické centrum se zámkem, zříceninou kláštera premonstrátek, novorenesančním kostelem a památkami na někdejší židovské osídlení. Nad levým břehem se zdvíhá návrší s poutní kaplí sv. Antonína Paduánského a křížovou cestou.
20.4. 2015
historie

Poutní kaple sv. Antonína Paduánského (místními lidově zvaná Antoníček) je jednoduchá barokní stavba na kopci severně nad Dolními Kounicemi a tvoří zdaleka viditelnou dominantu okolní krajiny. Původně zde stála dřevěná kaple z roku 1654, která brzy nedostačovala zájmu poutníků. Byla proto zbořena a nahrazena větší zděnou stavbou. Současná podoba kaple pochází z roku 1757 a je dílem významného brněnského stavitele Františka Antonína Grimma (1710-1784), který byl tehdy dvorním architektem knížete Karla Maxmiliána Dietrichsteina, majitele kounického panství, jenž stavbu financoval. Interiér kaple bývá přístupný jen o každoroční pouti na svátek sv. Antonína v červnu. Hlavní oltářní obraz sv. Antonína byl dovezen z italské Padovy, boční oltářní obrazy představují sv. Františka z Assisi a sv. Gotharda, patrona vinařů. Ke kapli vede křížová cesta, která začíná již ve městě v Antonínské ulici a tvoří ji čtrnáct zastavení. Výklenkové…  číst dále

Jihomoravský kraj,  Brno-venkov  (BO), Dolní Kounice